Julkaistu 17.11.2016

Yleisötilaisuus 24.11. aikuisten psykiatrisen hoidon sijoittumisesta Pirkanmaalla

Missä Pirkanmaalla hoidetaan tulevaisuudessa aikuiset psykiatrista vuodeosastohoitoa tarvitsevat potilaat? Pirkanmaan sairaanhoitopiiri järjestää asiasta yleisölle avoimen esittely- ja keskustelutilaisuuden torstaina 24.11. kello 17.30-19.30.

Tilaisuus on Taysin alueella Finn-Medi 5-rakennuksen auditoriossa osoitteessa Biokatu 12. Tilaisuuteen on kutsuttu myös muun muassa sairaanhoitopiirin valtuuston ja hallituksen jäsenet sekä jäsenkuntien johtoa.

Tällä hetkellä valtaosa Pirkanmaan aikuispsykiatrian erikoissairaanhoidon vuodeosastohoidosta toteutetaan Nokialla Pitkäniemen sairaalassa. Alueen yli 100 vuotta vanhat rakennukset soveltuvat huonosti nykyisiin potilashoidon ja turvallisuuden vaatimuksiin, sillä ne ovat tekniseltä kunnoltaan vaatimattomia, pieniä, sokkeloisia, kaksikerroksisia ja hissittömiä. Rakennuksiin ei ole myöskään mahdollista rakentaa riittävästi psykiatrisessa hoidossa edellytettäviä yhden hengen huoneita. Uudisrakennustarve psykiatrian potilaille on ollut ilmeinen jo useiden vuosien ajan.

Psykiatrian tulevaisuutta ja sijaintivaihtoehtoja selvitetty

Pirkanmaalla psykiatrian tulevaisuutta selvitettiin vuonna 2015. Loppuraportissa esitettiin, että psykiatrinen hoito tulisi järjestää yleissairaalan yhteydessä valtakunnallisten linjausten mukaisesti. Selvitystyön loppuraportin pohjalta sairaanhoitopiirin hallitus linjasi maaliskuussa 2016, että psykiatrisen hoidon sijoittumista somaattisen sairaalan yhteyteen käsitellään osana Taysin uudistamisohjelmaa.

Syksyn aikana on arvioitu uudistilojen sijoittumisvaihtoehtoja Pitkäniemeen, Tays Keskussairaalaan, Vammalan ja Hatanpään sairaaloihin. Vaihtoehtoja on vertailtu muun muassa lain ja asetusten, potilaiden, henkilökunnan, toiminnan, tulevaisuuden, kustannusten ja riskien näkökulmista.

PSHP:n valtuusto käsittelee 12.12.

Sairaanhoitopiirin hallitus linjasi lokakuussa osana ensi vuoden toiminnan ja talouden suunnittelua, että aikuispsykiatrian Pitkäniemen toiminnot siirretään Tays Keskussairaalan alueelle. Tarkempi aikataulu valmistellaan osana hankesuunnitelmaa periaatepäätöksen mukaisesti. Linjaus viedään syksyllä 2016 valtuuston käsiteltäväksi. Vammalan sairaalan psykiatrian tilojen hyödyntäminen otetaan huomioon siirron yhteydessä. Kehitysvammahuollon terapiatilat suunnitellaan Pitkäniemeen kehitysvammahuollon yhteyteen.

Sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee asiaa maanantaina 12.12.2016. Sairaanhoitopiirin hallitus päättää valtuustolle tehtävästä esityksestään kokouksessaan 21.11.2016.