Nuorisopsykiatrian poliklinikka, Sastamala

Tutkimme ja hoidamme nuorisopsykiatrian poliklinikalla 13–17 -vuotiaita nuoria, jotka tarvitsevat nuorisopsykiatrian avohoidon palveluja mielenterveysongelmansa vuoksi. Nuorilla voi olla esimerkiksi masennus, ahdistuneisuushäiriö, persoonallisuushäiriö, skitsofrenia tai kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Poliklinikalle tullaan lääkärin lähetteellä. Lähetteen voi tehdä myös konsultaatiokäyntiä varten. Tutkimukseen ja hoitoon lähetettävän nuoren tulee olla alle 18-vuotias. Joissain tapauksissa voidaan nuorisopsykiatrisessa työryhmässä aloitettua hoitoa jatkaa vielä 18 ikävuoden ylikin.

Työryhmän lääkäriä voi konsultoida nuoren ongelmista puhelimitse virka-aikana, varmimmin arkisin kello 12–12.30, puhelin 050 465 9954.

Nuorisopsykiatrian poliklinikan toimintamuotoja ovat yksilö-, perhe- ja ryhmäterapia, psykiatristen kriisitilanteiden selvittely ja terapeuttiset ryhmät sekä konsultaatiot.

Tutkimusjakso

Tutkimusjakso käynnistyy yleensä ensikäynnillä lääkärin vastaanotolla kolmen viikon sisällä lähetteen saapumisesta. Tutkimusjakson aikana nuorta tavataan kolmesta viiteen kertaa, ja tämän lisäksi tavataan nuoren vanhemmat. Tutkimusjaksolla nuoren tilanteen arviointiin voi osallistua moniammatillisesta työryhmästä myös toimintaterapeutti tai fysioterapeutti.

Hoitojakso

Hoitojakson toteuttamisesta sovimme tutkimusjakson jälkeen yhdessä nuoren ja vanhempien kanssa. Hoitomuotoina ovat yksilö-, perhe- ja ryhmäterapia, toimintaterapia ja psykofyysinen terapia. Verkostotyö yhteistyökumppaneiden kanssa on tärkeää. Yhteistyötahoja ovat muun muassa koulujen oppilashuoltotyöryhmät sekä sosiaalitoimen ja lastensuojelun sijoituspaikkojen edustajat.

Tilat ja henkilökunta

Poliklinikan tilat ovat vastaanottotiloja ja erilaisia ryhmätyöskentely- ja terapiatiloja.

Palvelutuotannosta vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat psykiatrian erikoislääkäri, psykologi, kaksi sairaanhoitajaa, sosiaalityöntekijä ja osastonsihteeri. Myös fysioterapeutin, kuvataideterapeutin ja liikunnanohjaajan palvelut ovat käytettävissä.

Vastuuhenkilöt

Erikoislääkäri Sirpa Hunnakko
Osastonhoitaja Riitta Oksa