Julkaistu 19.4.2017

Valkeakosken sairaalan leikkausosaston uusiin tiloihin ollaan tyytyväisiä

Valkeakosken sairaalan leikkaus- ja anestesiaosastolla ollaan tyytyväisiä viime vuoden lopulla valmistuneisiin uusiin tiloihin. Kuusipaikkainen lastenheräämö ja kolmipaikkainen induktiosali otettiin käyttöön tammikuussa. Lapsipotilaille ja heidän vanhemmilleen on myös tehty opastusvideo siitä, kuinka lapsen hoito leikkausyksikössä etenee.

Valkeakoskella leikataan korva-, nenä-, ja kurkkutautien sekä hammassairauksien lapsipotilaita. Tyypillisimpiä lapsille tehtäviä toimenpiteitä ovat korvien putkitukset ja kita- ja nielurisojen poistot. Leikkausosastolla tehdään lapsille myös isompia korvatoimenpiteitä, kuten tärykalvon paikkauksia.

Rauhaa lapsille ja aikuisille

Ennen uuden heräämön valmistumista lapset käyttivät samaa heräämöä kuin aikuispotilaat. Uudesta lastenheräämöstä saadut kokemukset ovat olleet yksinomaan myönteisiä. Myös henkilökunnan antama palaute on ollut positiivista, ja lastenheräämössä on viihdytty.

– Vanhemmat voivat olla mukana lastenheräämössä. Jokaisella potilaspaikalla on siirrettävä tietokonenäyttö, josta pienet potilaat voivat katsoa vaikka Youtube-videoita, jos aika käy pitkäksi kotiutumista odotellessa, kertoo osastonhoitaja Jaana Norrbacka.

Tilojen yhteydessä on myös kodikas sohvanurkkaus, jossa lapset voivat leikkiä ja viettää aikaa odottaessaan toimenpidettä tai sen jälkeen odottaessaan kotiutumista.

Katso opasvideo lapsipotilaille ja heidän vanhemmilleen:

Monikäyttöinen induktiosali

Induktiosali

Remontin yhteydessä lastenheräämön viereen valmistui myös kolmipaikkainen induktiosali, jossa voidaan tehdä esimerkiksi plexuspuudutuksia. Lisäksi Tays Sydänsairaala vuokraa tilaa sähköisten rytminsiirtojen tekemiseen ja ostaa PSHP:lta anestesialääkärin palveluja. Tilassa voidaan tehdä myös esimerkiksi tähystyksiä.

Valkeakosken sairaalan leikkaussaleissa on hyvä käyttöaste. Vuodessa tehdään noin 3000 leikkausta korva-, nenä- ja kurkkutautien, suukirurgian, ortopedian, plastiikkakirurgian ja naistentautien erikoisaloilla.