Valkeakosken sairaalan päivystys

Tays Valkeakosken päivystys

Tays Valkeakosken sairaalan päivystys toimii kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden. Hoidamme kiireellistä apua tarvitsevia potilaita, joiden hoito ei voi odottaa seuraavaan päivään tai viikonlopun yli. Päivystyksen tiloissa toimii sekä erikoissairaanhoidon päivystys että terveyskeskusten yhteispäivystys. Hoidamme myös alueemme lapsipotilaat ympäri vuorokauden.

Potilaat tulevat ensisijaisesti lähetteellä. Ilman lähetettä tutkitaan ja hoidetaan vain vaikeat, terveyttä ja henkeä uhkaavat tapaturmat ja sairaudet.

Mikäli potilas tulee ilman lähetettä, sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen arvioinnin ja ohjaa tarvittaessa oikeaan hoitopaikkaan.

Kiireettömät tilanteet kuten flunssa, selkäkipu tai jo useamman päivän ollut vaiva eivät yleensä vaadi kiireellistä päivystyshoitoa, vaan ne hoidetaan arkena omalla terveysasemalla.

Jos mietit, kannattaako päivystykseen lähteä, on hyvä soittaa Pirkanmaan päivystysavun numeroon 116117, jossa saat neuvoja sairaanhoitajalta 24/7.

Ulkopaikkakuntalaisten sekä ulkomaalaisten potilaiden välitöntä hoitoa vaativat sairaudet hoidetaan aina. Jos ulkomaalainen potilas tarvitsee tulkkipalvelua, hoitaja ottaa tarvittaessa yhteyttä tulkkivälityspalveluun.

Potilaat tutkitaan ja hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Ajanvarausta ei ole käytössä. Päivystyksessä hoidetaan monenlaisia potilaita samanaikaisesti, joten omaa vuoroaan voi joutua odottamaan useita tunteja.

Tays Valkeakosken päivystyksessä hoidetaan vuodessa noin 20 000 potilasta.

Sisäänkäynti ja ilmoittautuminen

Päivystykseen kuljetaan sairaalan pääovesta joka päivä kello 8 – 22. Päivystykseen ilmoittaudutaan sairaalan pääaulan ilmoittautumisautomaatilla. Numero näkyy aulan monitoreissa, kun potilas kutsutaan hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointiin tai vastaanotolle.

Yöaikaan päivystykseen kuljetaan B-ovesta (ennen sairaalan pääovia oikealla seinustalla) ovikelloa soittamalla ja ilmoittaudutaan vastaanottavalle hoitajalle.

Perusterveydenhuollon päivystys

Oman kotikunnan terveysaseman aukioloaikoina hoidon tarpeen arviointi, sairaanhoidon neuvonta, ajanvaraus ja muutokset tehdään siellä. Muina aikoina perusterveydenhuollon asioista vastaa Tays Valkeakosken päivystys.

Tays Valkeakosken päivystysajat kotikunnan mukaan:

  • Valkeakoski: arkisin ja viikonloppuisin ympäri vuorokauden
  • Akaa ja Urjala: arkisin kello 16–08, viikonloppuisin perjantaista kello 16 maanantaihin kello 08, arkipyhinä aattoillasta kello 16 seuraavaan arkiaamuun kello 08
  • Kangasala ja Pälkäne: arkisin kello 21–08, viikonloppuisin perjantaista kello 16 maanantaihin kello 08, arkipyhinä aattoillasta kello 16 seuraavaan arkiaamuun kello 08
  • Lempäälä ja Vesilahti: arkisin kello 20–08, viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 20–12

Jos mietit, kannattaako päivystykseen lähteä, on hyvä soittaa Pirkanmaan päivystysavun numeroon 116117, jossa saat neuvoja sairaanhoitajalta 24/7.

HÄTÄTILANTEISSA AINA YHTEYS HÄTÄKESKUKSEEN numeroon 112!

Henkilökunta ja tilat

Päivystyksen henkilökuntaan kuuluu sairaanhoitajia, lähihoitajia, erikoistuvia lääkäreitä sekä erikoislääkäreitä. Kaikki osallistuvat potilaan hoitoon. Potilaiden suonensisäisestä lääkityksestä huolehtii sairaanhoitaja, muusta lääkehoidosta huolehtivat myös lähihoitajat. Hoidon tarpeen arvion tekee triagehoitaja eli riittävän työkokemuksen omaava sairaanhoitaja.

Päivystyksessä toimii myös sairaanhoitajan vastaanotto, tätä pitävät pääasiassa riittävän työkokemuksen omaavat sairaanhoitajat. 

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Jutta Delany
Osastonhoitaja Timo Mäkinen