Julkaistu 17.6.2020

Tays Valkeakoski sai oman magneettikuvauslaitteen – parannus koko Etelä-Pirkanmaan alueelle

Magneettikuvauslaitteen käyttökoulutus röntgenhoitajille meneillään.

Tays Kuvantamisen yksikkö Valkeakosken sairaalassa on saanut oman magneettikuvauslaitteen. Aiemmin Tays Valkeakoskella kävi magneettirekka kahtena päivänä viikossa, mutta nyt kuvantamisen uusissa tiloissa komeilee kiinteä magneettikuvauslaite.

Rekkaan verrattuna Valkeakosken uusi magneettikuvaushuone on avarampi ja viihtyisämpi. Tästä hyötyvät sekä potilaat että laitteella työskentelevät röntgenhoitajat, joiden työergonomia paranee.

Vastedes Tays Valkeakoskella voidaan suorittaa magneettikuvauksia vuode- ja pyörätuolipotilaille, mikä ei ollut mahdollista magneettirekassa. Lisäksi kuvauksia voidaan tehdä määrällisesti enemmän, kun laite on paikan päällä koko ajan eikä vain kahtena päivänä viikossa.

Uudesta laitteesta hyötyvät valkeakoskelaisten lisäksi muut eteläpirkanmaalaiset, sillä moni asioi mielellään lähempänä kotiaan Tays Valkeakoskella kuin Tampereella Keskussairaalan alueella.

Valmis magneettikuva siirtyy sähköisesti tiettyyn osa-alueeseen erikoistuneelle radiologian asiantuntijalle saneltavaksi.

Uuden sukupolven laite ja iso investointi

Itse magneettikuvauslaite on yli miljoonan euron investointi, ja asennuksen jälkeen on vielä runsaasti tehtävää ennen ensimmäisten potilaiden kutsumista kuvauksiin.

Lääketiede kehittyy suuntaan, jossa halutaan entistä tarkempaa diagnostiikkaa. Tavallisten röntgenkuvausten määrä laskee, mutta magneettikuvausten määrä kasvaa vuosittain noin viisi prosenttia. Tays Kuvantaminen pyrkii vastaamaan kasvaneeseen kysyntään lisäämällä magneettikapasiteettiaan tämän uuden investoinnin myötä.

– Valkeakosken magneettikuvauslaite on monipuolisesti varusteltu uuden sukupolven laite, jolla on laajat käyttömahdollisuudet, kunhan toiminta saadaan kunnolla vauhtiin, kertoo Tays Kuvantamisen radiologian vastuualuejohtaja Irina Rinta-Kiikka.

– Kaikki magneettikuvauslaitteet eivät ole keskenään samanlaisia, vaan on olemassa erilaisia varustelutasoja ja säätöjä, joiden avulla kuviin saadaan halutut ominaisuudet ja varmistetaan kuvien korkea laatu.

Juhannuksen jälkeen aloitetaan

Useita tuhansia kiloja painavan kuvauslaitteen valmistaminen käyttökuntoon ei käy hetkessä. Jo uudisrakennuksen suunnittelussa oli huomioitava tilojen soveltuvuus kyseiselle laitteelle. Lisäksi kuvauksessa käytettävä magneettikenttä asettaa omat vaatimuksensa kuvaushuoneen rakenteisiin ja varusteluun.

Valkeakoskella magneettikuvauslaitteen käyttöönotto on edistynyt sujuvasti, vaikka koronaviruspandemia viivästyttikin asennusta hieman. Suomeen ulkomailta saapuneet asentajat joutuivat kahden viikon karanteeniin ennen asennustyön aloittamista.

Parhaillaan laitetta säädetään yhteistyössä sekä Tays Kuvantamisen magneettitutkimukseen erikoistuneiden sairaalafyysikkojen, radiologien, röntgenhoitajien että laitevalmistajan edustajien kanssa, jotta kuvien laatu ja tarkkuus saadaan halutulle tasolle.

Juhannuksen jälkeen sairaalafyysikot tekevät viimeiset testaukset ennen kuin laite on valmis tavallisimpia magneettikuvauksia varten. Monimutkaisempia ja vaativampia kuvauksia päästään Valkeakoskella käynnistämään syksyllä.

Säätötilassa Kristiina Sand ja kuvaushuoneessa Mariina Turunen ja Tuija Erkkilä.