Julkaistu 7.4.2022

Tutkijahaastattelussa munuaissyövän kuvantamista tutkiva Henna Sarantola:

”3D-mallinne näyttää kirurgille kasvaimen rakenteen”

Olen radiologi, jossa asuu pieni nörtti, kuvailee radiologian erikoislääkäri Henna Sarantola kiinnostustaan 3D-mallinnukseen, josta tuli olennainen osa hänen tutkijan arkeaan virkavapaalla Oxfordshiressä Englannissa.

Henna Sarantola on tyytyväinen mahdollisuudesta yhdistää joustavasti perhearki tutkimustyöhön.

Hatanpään kuvantamisosastolla osastonlääkärinä työskentelevä radiologian erikoislääkäri Henna Sarantola päätyi tutkimaan munuaissyövän kuvantamista kahdesta syystä: 3D-mallintaminen kiinnosti ja munuainen oli kooltaan sopiva kohde kehittää uutta tekniikkaa kirurgien työn tueksi.

Tavoitteena on luoda mallinne, joka auttaa kirurgia potilaan kasvaimen hahmottamisessa ennen leikkausta. Se on potilaan munuaisesta 3D-tulostettu konkreettinen mallikappale, jota voi harjoitusmielessä jopa leikata.

− Mallinteen avulla kirurgi voi perehtyä hyvin todenmukaisesti siihen, miten syöpäkasvain on sijoittunut munuaiseen: minkä muotoinen kasvain on, mihin se on kontaktissa ja miten verisuonet kulkevat ja kiertävät sen ympärillä. Aloitteleva kirurgi hyötyy, kun pääsee kokeilemaan operaatiota turvallisesti etukäteen ja kokenut kirurgi saa hyötyä kappaleeseen eri väreillä merkityistä rakenteista, Sarantola kuvailee.

Tutkimus koskee erityisesti pieniä munuaissyöpiä, joiden leikkauksessa tavoitteena on mahdollisimman puhtaasti ja nopeasti leikata pois vain kasvain.

− Leikkaukset tarkentuvat, leikkausajat nopeutuvat ja riskit pienenevät, Sarantola kiteyttää.

Ensimmäiset potilaat rekrytoitu

Sarantola aloitti työnsä vuosi sitten tammikuussa tutkimuslupien haulla ja nyt on ensimmäinen mallikappale luotu vanhaa tietokonekerroskuvausdataa (CT-kuvaus) analysoimalla.

Myös kaksi oikeaa potilasta on rekrytoitu.

− He ovat potilaita, joille joka tapauksessa tehdään CT-kuvaus ja leikkaus Taysissa. Kirurgien antaman palautteen perusteella pääsemme kehittämään mallinnetta entistä toimivammaksi.

Aloittelevana tutkijana Sarantola on kiitollinen myös kaikesta avusta, jota on saanut kokeneemmilta tutkijoilta ja Tays Tutkimuspalveluilta.

− Tutkimuslupien hakeminen, etiikka-asiat ja rahoitushaut eivät itsessään olleet mitenkään vaikeita, mutta vaativat aikaa ja perehtymistä. Apu oli arvokasta, kun halusin tietenkin päästä nopeasti alkuun ja kiinnostavimman työn eli itse tutkimusaiheen pariin.

Sarantola on tyytyväinen myös mahdollisuudesta yhdistää joustavasti perhearki tutkimustyöhön. Hän tekee tutkimusta nyt virkavapaalla Englannissa, jonne kolmelapsinen perhe muutti vuodeksi hänen miehensä Mikon työn perässä.

− Aamulla kuljetan nuorimman lapsen kouluun, jonka jälkeen koti on hetken aikaa rauhallinen tutkimustyötä varten. Aika paljon on erilaista uuteen koulukulttuuriin ja ympäristöön perehtymistä 6-, 15- ja 16-vuotiaiden lasten kanssa, mutta kaikki se antaa paljon. Hienoa, että sain myös kaiken mallintamisessa tarvittavan kuvausdatan ja yhteydet tänne mukaan, hän kiittää.

Potilastyö inspiroi kehittämään

Tutkijana Sarantolaa inspiroi etenkin se, kun saa luoda uusia konkreettisia työtapoja sairaalan arkeen. Muilla aloilla vastaavia 3D-menetelmiä käytetään jo kovasti mutta lääketieteessä ne ovat harvinaisempia.

− Mitä enemmän potilas hyötyy, sitä enemmän oma työ motivoi. Jatkossa tätä menetelmää voi jalostaa vaikka mihin vatsan alueen kasvaimista aivoverisuoniin.

Syksyllä Sarantola palaa kliiniseen työhön Taysiin ja enenevässä määrin myös radiologian kliinisen opettajan tehtäviin Tampereen yliopistolle. Samalla tutkimus jatkuu ja neljän vuoden kuluttua siintää väitös.

− Mallintaminen on mielenkiintoista koneella tehtävää käsityötä ja opettaminen on antoisaa, mutta kyllä välillä pitää klinikkaakin päästä tekemään.

Teksti: Anne Kohtala