Julkaistu 21.4.2022

Lasten lääketutkimus on astetta monimutkaisempaa

PeeTUssa kaikki lapset tunnetaan nimeltä

Lasten lääketutkimus on tieteenlaji, joka vaatii tutkijalta vuosien mittaista malttia ja helposti syttyvää auttamisen halua. Taysin PeeTUsta on viidessä vuodessa kasvanut luottokumppani, joka halutaan mukaan kansainvälisiin tutkimuksiin. Tänä keväänä yksikkö sai myös oman lääkärin.

Lasten lääketutkimuskeskus PeeTUssa on tällä hetkellä käynnissä viitisentoista tutkimusta, joissa on yhteensä mukana vajaa 40 potilasta. Mittasuhteet kertovat, millaisesta tieteenlajista on kysymys.

− Tutkittavia on vähän, mutta heistä jokainen on sitäkin arvokkaampi. Monelle lapselle lääketutkimus on viimeinen oljenkorsi, kun muut lääkkeet eivät ole tepsineet. Voimme tarjota uusinta uutta hoitoa samalla, kun tutkimus etenee. Ja jos potilas saa apua, olemme saavuttaneet tuloksia, jotka jatkossa hyödyttävät monia, kuvaa PeeTUn arkea yksikön kantava voima, lastentautien sekä lasten veri- ja syöpätautien erikoislääkäri Sauli Palmu.

Lääkekehitys on aina hidasta ja kallista mutta lasten kohdalla kaikki on vielä astetta monimutkaisempaa − jopa mahdotonta, jollei ympärillä olisi laajaa paikallista ja kansainvälistä verkostoa.

Joskus voi mennä useampi vuosi ennen kuin avoinna olevaan tutkimukseen saadaan yhtään potilasta.

− Sellainen on ollut esimerkiksi influenssatutkimus, joka on ollut meillä nyt käynnissä kaksi talvea nollalla potilaalla. Vaikka tämähän on lähinnä positiivinen ongelma: tutkittavia ei saada, kun lapset ovat terveitä, Palmu toteaa.

PeeTU sai oman lääkärin

PeeTU on Suomen ensimmäinen lasten lääketutkimuskeskus, joka on viidessä vuodessa kasvanut halutuksi tutkimuskumppaniksi kansainvälisessä verkostossaan. Palmu vastaa ympäri maailmaa tuleviin kyselyihin lähes viikoittain ja mukaan lähdetään aina, kun vaikuttaa siltä, että tutkimukseen sopivia lapsipotilaita voisi Suomesta löytyä.

− Tavoitteeksi voisi asettaa, että kaikille erikoisaloille saataisiin käynnistettyä jotakin tutkimusta, Palmu miettii.

PeeTUn toimintaa rahoitetaan lääkeyritysten ja laitevalmistajien lisäksi Tays tukisäätiön kautta, jonka turvaamana yksikössä toimii kolme tutkimushoitajaa ja puolikas lääkäriresurssi.

Helmikuussa 2022 PeeTU sai oman lääkärin, kun lasten endokrinologiaan erikoistuva lastentautien erikoislääkäri Salla Kuusela aloitti työnsä ensimmäisenä yksikölle nimettynä lääkärinä. Hän on tervetullut lisä yksikköä oman työnsä ohessa pyörittäneiden Palmun sekä lasten syöpä- ja veritautien osastonylilääkäri Olli Lohen rinnalle.

Kuusela uskoo, että PeeTU nivoo hyvin yhteen hänen kaksi muuta rooliaan: kliinisen työn lasten endokrinologian poliklinikalla ja työn alla olevan väitöstutkimuksen lasten diabeteksesta.

− Toivottavasti pääsemme PeeTUssa lähitulevaisuudessa käynnistämään myös lasten diabetestutkimusta. Lasten diabeteksen ilmaantuvuusluku on Suomessa maailman korkein ja uudenlaisia lääkehoitoja toivotaan hartaasti. Olisi iso asia, jos onnistuisimme tutkimuksen avulla löytämään keinon, jolla sairauden etenemistä voitaisiin hidastaa tai tulevaisuudessa jopa estää.

Pistäminen sattuu

Valtaosaa lapsilla nyt käytössä olevista lääkkeistä ei ole tutkittu lapsilla. Nykyiset määräykset vaativat kuitenkin lapsilla tehdyn tutkimuksen kaikilta markkinoille tulevilta uusilta lääkkeiltä.

Palmu on tyytyväinen tästä päätöksestä, vaikka lasten tutkimuksessa on erityispiirteensä, kuten eettiset kysymykset, lääkkeen antotavat, annostelut vauvoista teineihin ja byrokratia.

− Meillä on astetta enemmän huomioon otettavia asioita, mutta onneksi Taysissa on tutkijoille hyvät tukipalvelut. Sieltä olemme saaneet todella paljon apua lainsäädännöllisissä ja muissa tutkimusbyrokratiaan liittyvissä asioissa niin, että tutkijat saavat keskittyä itse tutkimukseen, Palmu kiittää.

Tällä hetkellä PeeTUssa on meneillään muun muassa mittava kansainvälinen migreenilääketutkimus, jossa lähes kolmasosa tutkimuspotilaista on suomalaisia lapsia. Aiemmin myyntilupaan asti ovat edenneet aivo- ja selkäydinnesteen tunnistava älyneula ja nieltävä tukoksenestolääke. Vastaavasti muutama idea on todettu toimimattomaksi ja tutkimus on siksi saatettu päätökseen.

Tänä keväänä on alkamassa kolme uutta infektio-, keuhko- ja suolistotauteihin liittyvää lääketutkimusta sekä pistospelkoon liittyvä laitetutkimus.

Pistospelko on piikki monen lastenlääkärin lihassa. Niin myös Palmun omassa olkapäässä.

− Minulla oli potilas, joka oli sairastanut kaksi syöpää. Hänen mieleensä ikävimpänä asiana sairaalajaksoista eivät olleet kuitenkaan jääneet rankat hoidot vaan se, että pistäminen sattuu. Täytyyhän meidän lääkäreiden tähän asiaan joku ratkaisu keksiä, hän sanoo.

Teksti ja kuva: Anne Kohtala