Julkaistu 22.6.2021

Uusien toisiolain alaisten tutkimuksien aineistoa käsitellään toistaiseksi Findatan ympäristössä

Koska PSHP:n oma tietoallas ei ole vielä käytettävissä, tutkimuksiin tarkoitetut tietoluovutukset voidaan tehdä vain Findatan etäkäyttöympäristöön, vaikka aineisto koostettaisiin vain PSHP:n rekistereistä. Findatan auditoitu, tietoturvallinen ympäristö on toistaiseksi ainoa, joka täyttää 1.5.2021 voimaan tulleen toisiolain vaatimukset. Kun tutkija haluaa käyttää Findatan tietoturvallista ympäristöä etäkäyttöympäristönään, hän kertoo siitä tietolupahakemuksen kohdassa ”Tietoaineiston toimitusosoite”.

Käytännössä Findatan etäkäyttöympäristöön haetaan lupaa sähköisesti osoitteessa lupa.findata.csc.fi/, jonne voi kirjautua suomi.fi-tunnuksilla. Hakulomakkeen aineistoluettelosta valitaan ”Etäkäyttöympäristön tilaus”. Tilauksen lisätietoihin liitetään käyttöympäristön hakijan ja PSHP:n tietopalvelun yhteystiedot.

Ohjeet aineistojen toimittamiseen tulevat Findatan sivuille myöhemmin (www.findata.fi).

Findatan etäkäyttöympäristön käyttö on maksullista. Tarkemmat tiedot etäkäyttöympäristöstä ja hinnasto löytyvät Findatan sivuilta.

Halutessaan tutkija voi jäädä odottamaan PSHP:n oman tietoturvallisen käyttöympäristön valmistumista. Tällä hetkellä valmistumisaikatauluarvio on elokuun loppu, mutta kesälomakaudesta johtuen aikataulu saattaa venyä.

Lue myös aiempi uutinen: