Julkaistu 7.9.2021

Sisä-Suomen syöpäkeskuksen syöpäseminaari to 30.9.

Tervetuloa Sisä-Suomen syöpäkeskuksen syksyn ensimmäiseen syöpäseminaariin torstaina 30.9. kello 14 –15. Seminaari järjestetään etäyhteydellä, sen kieli on englanti.

Zoom-linkki: https://tuni.zoom.us/j/68098580305?pwd=SzdxT1Y1N2cwaXVLSW4zaWo0aEg5Zz09&from=addon

Puhuja: prof. Steve Bova,  Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta, Tampereen yliopisto

Puheen otsikko: Painting cancer into a corner is possible: lessons from cancer evolution studies

Steven Bova on eturauhassyöpätutkija, joka aloitti tutkijanuransa Johns Hopkins -sairaalassa Baltimoressa ja on työskennellyt myös kuuluisassa Brady Urological Instituutissa USA:ssa. Prof. Bova tuli Tampereen yliopistoon vuonna 2011. Hänen tutkimusryhmänsä kehittää menetelmiä levinnyttä syöpää sairastaville potilaille ja niille, joilla on syövän leviämisen riski. Hänen pilottitutkimuksensa on meneillään eturauhassyöpäpotilailla.

Siirryttyään Tampereelle professori Bova on yhdessä Tampereen kollegoidensa ja tutkimusyhteistyökumppaneiden kanssa ympäri maailmaa käyttänyt PELICAN-tutkimuksensa 33 miehen yksityiskohtaisia kliinisiä tietoja ja genomianalyyseja kuvaamaan ensimmäistä kertaa tappavan metastaattisen eturauhassyövän kehittymisen, sen evoluutiohistorian. Tämän tutkimuksen havainnot auttoivat professori Bovaa ja hänen tiimiään tunnistamaan ensimmäisen syöpähoidon seurauksena havaitun syövän alakloonin hävittämisen metastaattisessa kiinteässä kasvaimessa. Tämä löytö tarkoittaa, että joissakin tapauksissa kemoterapia tosiasiallisesti tappaa syövän "sukupuun" päähaarat. Vertaamalla hoidolla hävinneen ja resistentin haaran molekyylilöydöksiä toisiinsa näyttää, että voi olla mahdollista tunnistaa lääkkeitä ja hoitoja, joilla voitaisiin eliminoida kasvaimen jäljelle jääneet osat. Tämä tutkimus on meneillään yhteistyökumppaneiden kanssa.

PELICAN33-tutkimuksesta saadun ymmärryksen pohjalta professori Bova aloitti yksilöllisen lääketieteen pilottihankkeen miehillä, joilla on eturauhassyöpä ja jotka valitsevat eturauhasen poistoleikkaushoidon. Tarkoituksena on luoda yksi ensimmäisistä tutkimuksista, joissa yhdistetään suoraan syövän kehitykseen (evoluutioon) perustuva yksilöllisen lääketieteen lääketutkimus ja edistynyt perustutkimus.

Lisätietoja: https://www.youtube.com/watch?v=mHggni7q_74

Esimerkkejä Bovan julkaisuista: https://research.tuni.fi/pelican/major-publications/