Julkaistu 18.12.2019

Biopankkien Fingenious-palveluun on avattu digitaalinen näytekokoelmien selailupalvelu

Nyt avattava Fingenious Catalogue on tutkijoille maksuton digitaalinen esikartoitustyökalu, jonka avulla voi selata näytekokoelmia tilastotasolla nopealla ja yksinkertaisella haulla. Näin työkalu antaa kattavan kokonaiskuvan biopankkien tarjonnasta. Näytekokoelma kasvaa ja monipuolistuu jatkuvasti, kun biopankit saavat kerättyä lisää näytteitä.

Fingenious Feasibility -työkalun avulla tutkija voi tavoittaa kaikki julkiset biopankit yhdellä esiselvityspyynnöllä, ja Fingenious Access -työkalun kautta voi jättää luovutuspyynnön kaikkiin sairaalabiopankkeihin. Hakemuksen etenemistä voi seurata ajantasaisesti ja hankkeen kustannusarvio toimitetaan esiselvitys- ja luovutusprosessin aikana. Harmonisoitujen prosessien ja lomakkeiden ansiosta tutkimuksen käynnistäminen on vaivatonta ja nopeaa.

Fingenious-palvelu on saatavilla osoitteessa www.fingenious.fi sekä FINBB:n ja partneribiopankkien verkkosivuilla.

Fingenious lyhyesti:

  • Kaikki suomalaiset julkiset biopankit tavoitettavissa yhdellä hakemuksella
  • Nopeuttaa ja helpottaa tutkijan asiointia sekä edistää lääketieteen tutkimusta
  • Parantaa Suomen kilpailukykyä tutkimusympäristönä

Fingenious on Biopankkien Osuuskunta Suomen (FINBB) hallinnoima innovatiivinen digitaalinen palvelu, jonka piirissä ovat kaikki Suomen julkiset biopankit. Näitä ovat sairaalabiopankit (Auria Biopankki, Helsingin Biopankki, Itä-Suomen Biopankki, Keski-Suomen Biopankki, Pohjois-Suomen biopankki Borealis, ja Tampereen Biopankki) sekä THL Biopankki. Kotimaisen Fingenious-palvelun päätavoitteina on tuoda Suomen korkealuokkainen biopankkitoiminta ja -aineisto helposti tutkijan saataville, edistää tutkimus- ja tuotekehitystä globaalisti sekä parantaa Suomen kilpailukykyä tutkimusympäristönä. Suomalainen biopankkitutkimus uudistuu ja tähtää kansainvälisiin läpimurtoihin sairauksien ennaltaehkäisyssä, diagnostiikassa ja hoidossa.