Julkaistu 20.8.2018

Hyvän ketju – kansallinen syöpänäytekeräyskampanja käynnissä

Hyvän ketju on sairaalabiopankkien syöpänäytekeräyskampanja, jonka tavoitteena on vakiinnuttaa syöpänäytteiden keräys osaksi sairaala-arkea.

Hyvän ketju -kampanjan tavoitteena on kerätä vuonna 2018 vähintään 5000 näytettä syöpäpotilaasta syväjäädytettyä kasvainkudosta ja verenkierrossa vapaana kiertävää syöpäkudoksen DNA:ta (preoperatiivinen ctDNA-näyte eli nestebiopsianäyte). Näytekeräyksen tavoitteena on luoda kansallisesti kattava syöpänäytevaranto sekä mahdollistaa tutkijoille laadukkaat kasvaingenomien analyysit.

Hyvän ketju -kampanja on alkanut tänä vuonna, ja siinä ovat mukana kaikki Suomen sairaalabiopankit eli Helsingin ja Uudenmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien kuntayhtymät.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä syöpänäytekeräyksistä vastaa Tampereen Biopankki. Näytteitä voidaan kerätä biopankkisuostumuksen antaneilta henkilöiltä. Tuorenäytteet ja nestebiopsiat kerätään yhteistyössä Fimlabin ja hankkeessa mukana olevien yksiköiden kanssa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä keräykset ovat käynnistyneet muun muassa Tays Hatanpään rintakeskuksessa sekä gynekologian, gastroenterologian ja urologian yksiköissä.

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee taloudellisesti syöpänäytekeräyskampanjaa. Kampanjaa koordinoi Biopankkien Osuuskunta Suomi (FINBB) ja toimintaa tapahtuu kaikissa sairaalabiopankeissa.

Lisätietoa aiheesta

Lisätietoa hankkeesta ja siihen osallistumisesta antavat:

  • kampanjan projektipäällikkö Anne-Mari Moilanen FINBB:lta, anne-mari.moilanen(at)finbb.fi
  • Tampereen Biopankin tutkimushoitajat Kaarina Väätäjä, kaarina.vaataja(at)pshp.fi, 03 311 65314 ja Ilkka Piitulainen, ilkka.piitulainen(at)pshp.fi, 050 160 516 2477

Tutustu myös:

Biopankki ja Hyvän ketju -kampanja