Hyppää sisältöön

Tervetuloa Tampereen Biopankin blogiin! Blogista voit lukea biopankkitoiminnasta ja kurkistaa kulissien taakse: mitä siellä biopankissa oikeastaan tehdään?

8.1.2020 klo 14.56 Paula Nurmi

Biopankkiverinäytteen matka

Suostumuksen antamisesta biopankkiin on vielä monta askelta siihen, että itse verinäyte päätyy tutkimuskäyttöön. Tässä kirjoituksessa pääset kurkistamaan verinäytteen matkaan näytteenantajalta tutkimuskäyttöön!

Tampereen Biopankin erikoisuus on se, että meidän seerumi- ja plasmanäytteemme otetaan kylmänäytteinä. Tämä tarkoittaa sitä, että näytteet jäähdytetään heti ottamisen jälkeen, ja ne pidetään jääkaappikylmänä koko kuljetus- ja käsittelyketjun läpi pakastamiseen asti.

Näytteiden kylmäkäsittely parantaa niiden laatua, esimerkiksi jotkin solujen aineenvaihduntaan liittyvät tekijät verinäytteessä voivat muuttua merkittävästi, jos näyte säilytetään huoneenlämmössä jääkaappilämpötilan sijaan. Kylmänäytteinä otetuista näytteistä saadaan siten tarkempia, herkempiä ja paremmin toistettavia tuloksia joidenkin analyysien osalta.

Fimlabin eri toimipisteissä kautta Pirkanmaan otetut biopankkinäytteet kuljetetaan biopankin omaan laboratorioon. Laboratoriohoitajat Maiju ja Marja ottavat näytteet vastaan ja käsittelevät ne. Seerumi- ja plasmanäytteet sentrifugoidaan alkuperäisissä putkissaan ja näytteistä pipetoidaan sentrifugin voimasta erottunut seerumi ja plasma alieräputkiin eli alikvootteihin.

Sentrifugi ja pipetointirobotin putkitelineet ja pipetointialustat ovat jäähdytettyjä, joten plasma- ja seeruminäytteet pysyvät edelleen +4 asteen lämpöisinä. Alieräputket ovat pieniä, joten yhdestä verinäytteestä saadaan monta alieräputkea käytettäväksi eri tutkimuksiin. DNA-näytteittä ei sentrifugoida, vaan ne pipetoidaan alieriksi kokoverenä. Alieräputkien pohjassa on 2D-viivakoodi, jonka avulla näyte voidaan koodirekisterin kautta yhdistää näytteenantajaan. Näistä alieräputkista näytteenantajan henkilöllisyys ei siis käy enää ilmi.

 
Alieräputket pakastetaan biopankin omissa pakastimissa, jotka on säädetty -70 asteisiksi. Pakastamisen jälkeen näytteet siirretään vielä huikeampiin kylmyyslukemiin, - 197 celsiusasteeseen, nestetyppikaasulla viilennettyyn tankkiin. Kryotekninen syväjäädytys on elektroniseen pakastimeen verrattuna turvallisempi, sillä siinä missä sähköllä jäädyttävä pakastin on varsin haavoittuvainen vaikkapa sähkökatkoksen iskiessä, pysyy kaasufaasipakastin kylmänä useamman päivän ilman sähköäkin. Nestetyppikaasu on polttavan kylmää, ja sen turvallinen käsittely edellyttää huolellista suojautumista.

Näytteitä siirretään pikkuhiljaa laboratoriossa sijaitsevasta nestetyppikaasutankista Pohjoismaiden suurimmalle kylmäfarmille Tampereen yliopiston näytesäilytystiloihin. Kun tutkimusprojektissa tehdään luovutuspyynnön Tampereen Biopankille, projektikoordinaattorimme Eeva tekee it-ajon, jonka avulla saadaan määriteltyä juuri kyseisen tutkimuksen kohderyhmää olevat näytteet. Tämän perusteella näytteet käydään poimimassa käsin nestetyppikaasupakastimista.

Jokaisen näytteen sijainti on tarkkaan kirjattu ylös, mikä mahdollistaa juuri oikeiden näytteiden poimimisen - yhteen tankkiin mahtuu näet jopa 200 000 alieräputkea. Kun oikeat näytteet on saatu poimittua, ne pakataan hiilihappojäähän eli kuivajäähän. Kuivajää on -78,5 asteista ja pitää näytteet jäässä useamman päivän ajan styroksilaatikoissa. Näytelaatikot lähetetään kuriirin kyydissä matkaan toivoen ja odottaen, että niiden avulla saadaan vietyä lääketiedettä taas yhden askeleen eteenpäin.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.
(Näkyy vain palvelun ylläpidolle.)