Julkaistu 19.7.2022

Taysissa tutkitaan: Kokeeko radiologi tekoälyn uhkana vai mahdollisuutena?

Millaisia asenteita radiologeilla on tekoälyn käyttöön liittyen Euroopassa? Miten tekoälyn tarjoamat uudet työkalut on otettu kliiniseen käyttöön? Millaisia työkaluja potilastyössä tarvitaan? Kysymyksiin etsii vastauksia tutkimusryhmä, jota johtaa radiologiaan erikoistuva lääkäri Otso Arponen Taysista.

− Tekoäly vyöryy nyt vauhdilla kliiniseen työhön ja siihen liittyy paljon niin positiivisia kuin negatiivisia odotuksia. Uudet työkalut helpottavat sairauksien diagnostiikkaa, mutta samalla työn muuttuminen ja uusien menetelmien käyttö voi arveluttaa. On tärkeää selvittää, miten tekoälyyn suhtaudutaan. Silloin pystytään varmistamaan, että uusilla menetelmillä on tilausta ja kliinikoilla halukkuutta käyttää niitä, Arponen sanoo.

Kymmenen tutkijan ryhmässä ovat mukana myös radiologit Jussi Hirvonen ja Pyry Jylhä-Vuorio Taysista sekä tutkijoita Tampereen yliopistosta ja maailmalta.

Aineistonkeruuvaihe on juuri päättynyt ja vastauksia on kertynyt noin 200 radiologilta eri puolilta Eurooppaa. Arponen uskoo, että loppuvuodesta tulokset on analysoitu ja valmiina julkaistaviksi.

Tutkimus on saanut mukavasti huomiota Euroopassa ja noteerattu muun muassa radiologien arvostamalla AuntMinnieEurope-sivustolla. Cambridgessä Iso-Britanniassa research fellow -tutkijana työskentelevä Arponen osallistui juuri eurooppalaiseen Wienissä järjestettävään radiologikonferenssiin.

− Ei ole konferenssia tai luentokokonaisuutta, jossa tekoälyä ei nyt mainittaisi, se voi tuoda merkittävää kehitystä potilaan hoitoon. Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa suunnitelmissamme onkin selvittää, miten tekoälyn käytön diagnostiikassa kokevat muut lääkärit ja terveydenhuollon ammattilaiset sekä potilaat.