Julkaistu 14.12.2020

Tutkijahaastattelussa LK Jasmin Honkamäki: Tutkimus antaa lisäpotkua tulevalle lääkärin uralle

Lääketieteen opiskelija Jasmin Honkamäki innostui tekemään tutkimusta viimeistään huomattuaan, että sillä voi olla vaikutusta oman työuran kannalta. Honkamäki tutkii astman ilmenemistä väestössä. Hän pohdiskelee tutkimusasioita myös sosiaalisessa mediassa.

– Tohtorintutkinnosta on ehdottomasti hyötyä lääkärin työuran kannalta sekä työn- että erikoistumishaussa, Honkamäki toteaa.

Jasmin Honkamäki
Lääketieteen opiskelija Jasmin Honkamäen vaihto-opiskeluvuosi ulkomailla muuttui tutkimusvuodeksi Suomessa.

Opiskelijan oli kohtalaisen helppo päästä mukaan tutkimusprojektiin. Honkamäki kertoo, että keuhkosairauksien tutkimukseen suorastaan imaistaan mukaan kaikki opiskelijat, joita asia vähänkään kiinnostaa. Honkamäen aineistona on keuhkosairauksia koskeva kyselytutkimus, johon on saatu vastaukset noin 4000 hengeltä Seinäjoen ja Vaasan alueilta.

– Minulla on nyt kolme tutkimusartikkelia julkaistuna ja todennäköisesti väittelen kahden vuoden päästä, Honkamäki kertoo.
– Keskeinen havainto on, että astmaan sairastuvat erityisesti 40-50 -vuotiaat naiset. Suomessa tämä onkin jo hyvin tiedossa ainakin keuhkolääkäreiden keskuudessa, mutta kansainvälisesti ei yhtä hyvin.

Honkamäki toivoo, että tällaisten isoihin aineistoihin perustuvien, havainnoivien tutkimuksien tulokset johtaisivat uusiin, tarkentaviin tutkimuksiin. Taustoittavista tutkimuksista nousee usein esille asioita, joita olisi tarpeen tutkia tarkemmin, jotta saataisiin syntymään vaikutuksia kansanterveyteen.

Tampereella lääketieteen opintoihin kuuluu myös tutkimukseen ja tiedon hyödyntämiseen liittyvä opintojakso. Lääkäreistä jopa neljäsosa suorittaa tohtorintutkinnon, mutta kaikkia tutkimusteemat eivät kiinnosta.

– Minusta vaikuttaa siltä, että opiskelijat jakautuvat karkeasti kahteen joukkoon: sellaisiin, joita tutkimus lähtökohtaisesti kiinnostaa enemmän ja sellaisiin, joita se ei tunnu kiinnostavan yhtään, Honkamäki pohtii.
– Opiskelijat siis eivät tässä tapauksessa jakaudu mielestäni normaalijakauman mukaisesti, vaan enemmänkin kaksihuippuisesti.

Tutkijana Instagramissa

Tällä hetkellä Honkamäki pitää opinnoistaan välivuotta. Hänen piti lähteä vaihto-opiskelijaksi Saksaan ja Japaniin, mutta suunnitelmat peruuntuivat koronaepidemian vuoksi. Välivuosi onkin nyt kulunut tutkimustyön parissa. Honkamäki oli jo aiemmin vaihdossa Etelä-Koreassa, jossa hän työskenteli plastiikkakirurgian alalla. Irtiotto tavallisesta opiskelusta kasvatti itsenäisyyttä.

– Lääketieteellisessä opiskelu on aika strukturoitua eikä valintoja tarvitse paljon itse miettiä, Honkamäki sanoo.
– Vaihto-opiskelijana jouduin ottamaan itse asioista enemmän vastuuta. Samalla ymmärsin, että voin ja pystyn määrittämään tavoitteitani itsenäisemmin ja pyrkimään niitä kohti määrätietoisesti.

Honkamäellä on Instagramissa tili, jossa hän käsittelee pääasiassa tutkimusteemoja. Sosiaalisessa mediassa on tätä nykyä monia lääketieteen popularisoijia, mutta Honkamäki näkee kohderyhmäkseen enemmänkin aihealueeseen perehtyneet.

– Haluan verkostoitua, ja Instagramin kautta olenkin saanut hyviä yhteyksiä ja päässyt mukaan mielenkiintoisiin keskusteluihin, Honkamäki kuvailee.
– Tutkimukseen liittyvien asioiden ilmaiseminen lyhyesti ja selkeästi päivityksissä auttaa itseänikin konkretisoimaan ajatuksiani. Lisäksi tulee opeteltua esimerkiksi kuvankäsittelyä ja videoiden tekemistä.

Tampereen yliopistossa on laaja kirjo oppiaineita, mutta kattavaa kokonaisuutta ei ehkä vielä osata hyödyntää täysin. Honkamäki toivoo, että eri alojen opiskelijoilla ja tutkijoilla olisi enemmän tilaisuuksia tavata ja keskustella toistensa kanssa. Eri alojen osaajien kohtaamisista voisi syntyä huimia lopputuloksia.

Teksti ja kuva: Anna-Mari Martikainen

Tämä haastattelu on tehty Taysin tutkimuspalveluiden uutiskirjeeseen. Uutiskirjeessä kerrotaan, mitä tutkimusrintamalla tapahtuu Taysissa ja se ilmestyy noin 6 kertaa vuodessa. Tilaa uutiskirje tästä.