ORCID-tutkijatunniste

Kansainvälinen ORCID-palvelu parantaa tutkijan näkyvyyttä. Tutkija voi ylläpitää palvelussa omia tietojaan mm. julkaisuista, rahoituksista ja tutkinnoista. Yksilöivän tutkijatunnisteen, numerosarjan, tarkoituksena on ratkaista esimerkiksi samannimisiin tutkijoihin tai nimien erilaisiin kirjoitusasuihin liittyviä sekaannuksia.

Useat kansainväliset tieteelliset kustantajat ovat ottaneet ORCID-tutkijatunnisteen (Open Researcher and Contributor ID) käyttöön omissa prosesseissaan. Tutkija voi liittää tunnisteen julkaisuun jo lähettäessään artikkelikäsikirjoituksen lehteen, jolloin tunniste siirtyy julkaisun mukana esimerkiksi tieteellisiä julkaisuja luetteloiviin viitetietokantoihin kuten Web of Science ja Scopus. ORCID-tunniste helpottaa tutkijan tietojen automaattista siirtoa erilaisten järjestelmien välillä.

Tampereen yliopistollinen sairaala on liittynyt ORCIDin Suomen konsortion jäseneksi. Valtion tutkimusrahoituksen hakulomakkeeseen pyydetään kirjaamaan hakijan oma ORCID-tutkijatunniste.

Taysin erityisvastuualueen ja Taysin tytäryhtiöiden julkaisutietojen yhteyteen Julki-julkaisutietokantaan kirjataan myös kirjoittajien ORCID-tutkijatunnisteet. Ilmoita ORCID-tunnisteesi Julki-julkaisutietokannan pääkäyttäjä Pirjo Heikkilälle.

Esimerkkejä ORCID-tutkijatunnisteen käytöstä

Julkaisun käsikirjoituksen lähettämisvaiheessa tekijätietoihin liitetty ORCID-tunniste seuraa julkaisun tietojen mukana erilaisiin viitetietokantoihin, joista tutkijan julkaisut on tämän jälkeen helppo jäljittää ja siirtää automaattisesti muihin palveluihin.

Monet suuret kansainväliset tutkimusrahoittajat edellyttävät rahoitusta hakevilta tutkijoilta ORCID-tunnistetta, mikä helpottaa muun muassa CV-tietojen siirtämistä rahoitushakemuksiin.

ORCID-tunnisteiden käytön yleistyminen vähentää ajan mittaan tarvetta syöttää henkilö- ja julkaisutietoja moneen kertaan eri järjestelmiin. ORCID-tunniste on pysyvä ja yksilöivä tunniste, jolla sinut ja työsi tunnistetaan johdonmukaisesti ja luotettavasti koko urasi ajan, vaikka nimesi tai kotiorganisaatiosi vaihtuisi. Tähän mennessä ORCID-tutkijatunnisteen on luonut jo kolme miljoonaa tutkijaa.

Näin pääset alkuun

  1. Luo ilmainen ORCID-tunniste osoitteessa http://orcid.org/register
  2. Lisää tutkimusjulkaisusi ja muut tietosi palveluun.
  3. Käytä ORCID-tunnistetta hakiessasi rahoitusta, lähettäessäsi käsikirjoituksia julkaistaviksi ja oman organisaatiosi palveluissa. Lisää tunniste myös ansioluetteloosi.