Taysissa tehdään monipuolista lääke- ja hoitotieteellistä tutkimusta, joka tähtää aina vain parempaan hoitoon. Tässä blogissa valotetaan Taysin tutkimustyötä eri näkökulmista.

13.12.2019 klo 13.46 Anja Kärki

Syntymävuodenajalla on yhteys pienten vauvojen unen rakenteeseen

Kuukauden ikäisten vauvojen unen rakenteeseen näyttää vaikuttavan tuoreen tamperelaisen tutkimuksen mukaan syntymävuodenaika. Kesällä ja talvella syntyneiden suomalaisvauvojen uni todettiin tutkimuksessamme olevan rakenteeltaan jonkin verran erilaista, mutta löydöksen taustasyy ei ole tiedossa. Tampereella tehty havainto oli ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Tutkimukseen osallistuvien vauvojen unta analysoitiin laajalla unipolygrafialla eli polysomnografialla (PSG) vuosina 2011-2013, jolloin tutkimukseen kertyi hyvä ja kansainvälisellä mittapuulla ainutlaatuisen laaja aineisto. Vauvojen unen rakenteen tutkimisessa keskeisin osa on PSG:n EEG-signaali eli aivosähkökäyrä, jonka perusteella erilaiset univaiheet voidaan luokitella ja erotella. Lisäksi PSG:ssä rekisteröidään laajasti muitakin signaaleja, kuten hengitystä, hengitysliikkeitä, lihasliikkeitä, sydänkäyrää, sykettä ja happisaturaatiota.

Jokaisella univaiheella on omat tehtävänsä niin vauvoilla kuin vanhemmillakin. Pienen vauvan uni koostuu kolmesta eri univaiheesta: R-unta voi yksinkertaistetusti kuvata REM-unen edeltäjäksi. N-uni taas vastaa tulevaa NREM-unta. T-uni puolestaan on vain pienillä vauvoilla havaittava ohimenevä, epäkypsä univaihe, jota ei enää havaita puolen vuoden iässä.

Tuoreessa tutkimuksessamme havaittiin, että kesällä syntyneillä vauvoilla on vähemmän T-unta ja enemmän R-unta verrattuna talvella syntyneisiin vauvoihin. Löydöksen taustalla saattavat vaikuttaa esimerkiksi vuodenaikojen erilaiset valaistusolosuhteet niin keinovalon kuin luonnonvalonkin osalta.  Vastaavia vuodenaikaa ja vauvojen unen rakennetta analysoivia polysomnografia-tutkimuksia ei ole kuitenkaan aiemmin tehty ja koska tämä löydöksemme on aivan uusi, sen kliinisen merkityksen ja taustasyyn arvioimiseksi tarvitaan vielä lisätutkimuksia.  

Vauvaperheiden arkeen tutkimustulos ei vaikuta. Syntymävuodenaika on vain yksi tekijä, joka saattaa vaikuttaa vauvan unen rakenteeseen. Vanhempien ei siis pidä huolestua vauvansa syntymäajan mahdollisesta vaikutuksesta vauvan uneen, sillä R- ja T-unen osuudet ovat todettavissa vain vauvan unen aivosähkötoimintaa mitattaessa, eivätkä niiden muutokset ilmene päällepäin havaittavana erona vauvan nukkumisessa.

Työryhmässä ovat olleet mukana Anja Kärki, Juulia Paavonen, Anna-Liisa Satomaa, Outi Saarenpää-
Heikkilä, Heini Huhtala ja Sari-Leena Himanen.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.
(Näkyy vain palvelun ylläpidolle.)