Julkaistu 7.7.2020

Ulkomaanmatkailu ennen tutkimus- tai hoitokäyntiä Taysissa

Koronatilanteen vuoksi suosittelemme välttämään ulkomaanmatkailua. Tietyistä maista palaaville THL suosittaa 14 vuorokauden mittaista omaehtoista karanteenia.

Jos karanteenisuositus koskee sinua ja tulet tutkimuksiin tai hoitoon omaehtoisen karanteenin aikana, ota huomioon seuraavat asiat:

Jos olet tulossa leikkaukseen

Toimenpidettä voidaan joutua siirtämään omaehtoisen karanteenin vuoksi. Jos suositus omaehtoisesta karanteenista koskee sinua tai epäilet sen koskevan, ota yhteyttä kutsukirjeessä mainittuun tahoon.

Jos olet tulossa muulle vastaanottokäynnille (esim. poliklinikkakäynti, tähystys, pientoimenpide)

Jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita, kuten kuume, yskä tai kurkkukipu, ota yhteyttä vastaanottavaan yksikköön ja sovi menettelystä. Pääsääntöisesti käyntiä siirretään. Käynti voidaan joissain tapauksissa muuttaa etävastaanotoksi.

Jos sinulla ei ole hengitystieinfektioon viittaavia oireita, voit yleensä tulla vastaanotolle. Voit myös etukäteen tiedustella puhelimitse, onko käynti mahdollinen. Käytä tullessasi suu-nenäsuojainta (maski), jos se on mahdollista. Käytä suojainta jo matkustaessasi vastaanotolle.

Kun saavut vastaanotolle, kerro henkilökunnalle ulkomaanmatkastasi. Vältä muuta liikkumista sairaalan tiloissa.

Jos olet tulossa päivystykseen

Käytä päivystysvastaanotolle tullessa suu-nenäsuojainta (maski), jos se on mahdollista. Ilmoita tullessasi ulkomaanmatkastasi.

Jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita, jotka eivät vaadi välitöntä arviota, voit ottaa ensin yhteyttä koronaneuvontapuhelimeen, 03 311 65333. Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa  omaolo.fi.

Lisätietoa THL:n sivuilla: Matkustaminen ja koronavirusepidemia