Julkaistu 24.7.2018

Uutta tietoa polven eturistisiteen leikkauksista – pitkäjänteinen tutkimus toi merkittävän ortopedian alan palkinnon tamperelaiselle tutkimusryhmälle

Sally Järvelä ja American Journal of Sports Medicine -lehden päätoimittaja Bruce Ryder.
Sally Järvelä ja American Journal of Sports Medicine -lehden päätoimittaja Bruce Ryder.


Tamperelainen tutkijaryhmä on voittanut yhdysvaltalaisen Hughston Award -palkinnon. Se on tunnustus ortopedian alan arvostetuimman lehden, American Journal of Sports Medicinen, parhaasta alkuperäistutkimuksesta ja julkaisusta vuonna 2017.

Palkittuun tutkijaryhmään kuuluivat Taysin toimialue 7:n johtaja Sally Järvelä, radiologi Tommi Kiekara ja ortopedi Piia Suomalainen Taysista sekä Timo Järvelä Mehiläisestä.

Tutkimus tarkasteli kymmenen vuoden aikavälillä sitä, kuinka hyvin polven eturistisidevammojen korjausleikkauksissa käytetty uudempi ja harvinaisempi tuplasiirretekniikka kestää verrattuna perinteiseen yksöissiirretekniikkaan. Osoittautui, että kymmenen vuoden jälkeen tuplasiirretekniikka on kestävämpi.

Yksöissiirreleikkauksessa käytetään nimensä mukaisesti yhtä jännesiirrettä, jonka avulla korjataan rikkoutunut eturistiside. Tuplasiirretekniikassa taas käytetään kahta siirrettä.

Tuplasiirretekniikka on jopa viisi kertaa kestävämpi kuin yksöissiirretekniikka, minkä on arveltu johtuvan polven mekaniikasta: ihmisen oma alkuperäinen eturistiside koostuu kahdesta punoksesta, ja tätä rakennetta tuplasiirretekniikka pystyy tarkemmin jäljittelemään. Lisäksi kahden punoksen siirre on keskimäärin paksumpi kuin yksöissiirteessä käytetty.

Tuplasiirretekniikka on kuitenkin teknisesti vaativa toimenpide eikä siksi sovellu aloitteleville kirurgeille. Lisäksi tietyt potilaskohtaiset ominaisuudet voivat estää tekniikan käytön. On hyvä muistaa, että tuplasiirreleikkaus ei myöskään ole aina tarpeen.

Suomalaista sisukkuutta potilas keskiössä

Palkitsemisen ja tutkimuksen menestyksen perusteena oli hyvä tutkimusasetelma, jossa asetettiin keskiöön potilaille aidosti merkityksellisiä asioita.

Arvokasta on myös seurannan pitkäjänteisyys. Ortopedi Timo Järvelä toi tuplasiirretekniikan ja sen systemaattisen seurannan Suomeen noin 15 vuotta sitten. Japanissa lähes vastaavaa tekniikkaa on käytetty jo 90-luvulta lähtien, ja Yhdysvalloissakin tuplasiirretekniikkaa on käytetty toistakymmentä vuotta. Pitkäaikaiset seurannat ja tutkimukset ovat kuitenkin olleet harvassa, ja tässä tamperelaisen tutkimusryhmän julkaisu osoitti vahvuutensa.

Tutkimuksessa mukana olleet potilaat olivat erittäin motivoituneita: kymmenen vuoden kohdalla seurantakäynnille ja röntgenkuvauksiin osallistui 90 prosenttia tutkimusasetelmaan arvotuista potilaista.

– Tuntuu hyvältä, että suomalainen sisukkuus ja pitkäjänteinen työ toivat näin hienoa hedelmää. Yksi oleellisin näkökulma mielestäni on, ettei hyvään tutkimukseen tarvita aina isoja puitteita tai suuria rahoituksia, vaan hyvä alkuperäinen tutkimusasetelma ja suunnitelman vieminen loppuun asti ajan kanssa voivat myös viedä pitkälle, tiivistää Sally Järvelä.

Yleisiä vammoja

Polvivammat itsessään ovat yleisiä. Eturistiside on polven tärkein tukevoittava rakenne. Osa potilaista, etenkin vähemmän liikuntaa harrastavat, pärjäävät todennäköisesti usein myös ilman tätä rakennetta, mikäli se tapaturmaisesti rikkoutuu.

Sen sijaan useimmille urheilijoille, etenkin nopeita suunnanvaihdoksia tai polven kiertoliikkeitä sisältävissä lajeissa, eturistisiteen vaurioituminen aiheuttaa polven epävakautta ja muljumista. Pahimmillaan vaurio estää liikunnan ja altistaa lisävammoille. 

Eturistisidevamman jälkeen leikkauspäätökseen vaikuttavat paitsi polven vakaus myös liikunnallinen tai työhön liittyvä vaatimustaso, potilaan ikä sekä nivelen muu kunto.  Lisäksi on muistettava, että pelkkä korjausleikkaus ei takaa hyvää tulosta, vaan potilaan on sitouduttava säntillisesti lähes vuoden kestävään kuntoutukseen.

Hughston Award -palkinto jaettiin Amerikan Urheiluortopedian tärkeimmässä kokouksessa San Diegossa 5. heinäkuuta 2018.

Taysin Sally Järvelä oli Ylen Aamu-tv:ssä haastateltavana aiheesta tiistaina 24.7. Voit katsoa haastattelun Yle Areenasta.