Julkaistu 16.6.2021

Vähäiset koronarokotetoimitukset vähentävät mahdollisuutta antaa ykkösrokotuksia heinäkuussa – tehosteita annetaan keskikesälläkin

Kesäkuussa Suomeen on saatu mukavia eriä Pfizer-Biontechin Comirnaty-rokotetta, mutta heinäkuussa rokotteet kuluvat pääasiassa tehosteannoksiin.

Heinäkuussa saatavat riittämättömät koronarokotemäärät tarkoittavat käytännössä sitä, että Pirkanmaan kunnat eivät voi toteuttaa ensimmäistä koronarokotusannostaan saavien rokotuksia.

Rokotteet riittävät kuitenkin tehosteisiin, eli toista annostaan saavien rokotukset annetaan heinäkuussa sovitusti.

Kesäkuun aikana rokotetilanne on vielä hyvä, ja myös ensimmäisiä rokotuksia voidaan järjestää kunnissa.

Kunnat saavat rokotteita asukasmäärän ja ikärakenteen perusteella

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri jakaa rokotteet Pirkanmaan kuntiin noudattaen samoja periaatteita, joiden mukaisesti THL toimittaa rokotteet PSHP:n sairaala-apteekkiin. Perusteena on kuntien asukasmäärä ja ikärakenne. Viikosta 17 lähtien jakoperuste on ollut ikääntyneiden sijaan kunnan 16-69-vuotiaiden asukkaiden määrä.

Suomen eri alueiden ja kuntien välillä on tällä hetkellä eroja siinä, minkä ikäisiä rokotetaan parhaillaan.

– Pirkanmaan kuntia kohdellaan rokotteiden jaossa tasapuolisesti THL:n rokotejakoperusteita noudattaen. Alueemme kuntien ikärakenteissa on vaihtelua, ja tämä vaikuttaa rokotusten etenemistahtiin, sanoo Pirkanmaan rokotuskoordinaatioryhmän puheenjohtaja Reetta Huttunen.

Kunnissa, joissa iäkkäiden osuus on suuri, rokottaminen etenee hitaammin kohti nuorempia. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että iäkkäämpien rokottaminen kestää kauemmin.

Kunnissa, joissa on paljon nuoria asukkaita, rokotusten ajanvaraus on paikoin avattu jo melko nuorillekin rokotettaville. Pirkanmaalla varsinkin Tampere ja Tampereen kehyskunnat ovat nuoren ikärakenteen kuntia. Tällaisissa kunnissa nuorten ikäryhmien rokottaminen kestää kauemmin kuin ikääntyneissä kunnissa, ja kuntien väliset aikatauluerot tasoittuvat rokotusten edetessä.

Kurkkaa rokotusaikaa varatessa kalenteriisi 12 viikon päähän

Tehosterokotusten aikatauluun ei ole tullut viime aikoina muutoksia. Edelleen on tärkeää pitää kiinni siitä, että Pfizer-Biontechin rokotteen annosväli on 12 viikkoa.

Monissa kunnissa asiakas saa jo ensimmäisellä rokotuskerralla ajan tehosterokotukseen tasan 12 viikon päähän. Ensimmäistä rokotusaikaa varatessa kannattaakin selata kalenteria ja katsoa sellainen aika, että myös 12 viikon kuluttua on mahdollisuus päästä rokotukselle.