Tays / suu- ja leukasairauksien poliklinikka
Potilasohje 55.58.20

Luukiinnitteinen ankkurilevy tai -ruuvi

Sinulle on kiinnitetty suun alueelle yksi tai useampi luukiinnitteinen ankkuri. Luukiinnitteinen ankkuri on levy tai ruuvi, joka kiinnitetään leukaluuhun huulen alle tai suulakeen. Sitä käytetään oikomishoidon apuna hampaiden siirrossa.

Toimenpiteen jälkeen

  • Vältä koskettamasta toimenpidealuetta. Vältä luukiinnitteisen ankkurin tunnustelua kielellä tai sormella, jotta se ei irtoa.
  • Ravinto. Vältä syömistä, kunnes puudutus on mennyt ohi. Toimenpidepäivänä ruuan tulee olla viileää ja pehmeää. Seuraavana päivänä voit siirtyä normaaliin ruokaan.
  • Kipu. Kun puudutus lakkaa, saatat tuntea kipua toimenpidealueella. Tavallisesti kipu vähenee muutaman vuorokauden kuluttua. Ota kipulääkettä hammaslääkärin ohjeen mukaan.
  • Puhdistus. Aloita toimenpiteen jälkeisenä päivänä klooriheksidiinliuoksen (Corsodyl tai Paroex) purskuttelu kaksi kertaa päivässä, jatka seitsemän vuorokautta. Tämä pitää toimenpidealueen puhtaana. Hampaat ja hammasvälit voit puhdistaa normaalisti.
  • Ompeleet. Jos toimenpidealueella on ompeleita, ne sulavat itsestään pois noin 2–4 viikon kuluessa. Erillistä ompeleidenpoistoaikaa ei tarvita.

Suuhygienia jatkossa

Jotta luukiinnitteistä ankkuria ympäröivä kudos ei tulehdu ja levy tai ruuvi irtoa, on huolellinen puhdistus hoidon onnistumisen kannalta hyvin tärkeää.

Jos sinulle on asetettu suulakeen ruuvi, harjaa se aamuin illoin hammasharjalla ja käytä puhdistamiseen lisäksi oikomiskojeille tarkoitettua hammaslankaa tai hammasväliharjaa. Muista puhdistaa myös kieli ja hammasvälit päivittäin.

Jos sinulle on asetettu huulen alle levy tai ruuvi, sen puhdistamiseen riittää päivittäinen huuhtelu vedellä. Muista kuitenkin harjata hampaat ja kieli sekä puhdistaa hammasvälit päivittäin.

Vältä luukiinnitteisen ankkurin koskettelua

Luukiinnitteisen ankkurin tunnustelu tai liikuttelu sormella tai kielellä lisää riskiä ankkurin irtoamiseen. Anna ankkurilevyn- tai ruuvin olla rauhassa.

Vaha suojaa raapimiselta

Huulen alle kiinnitetyt levyt tai ruuvit saattavat aluksi raapia suun limakalvoa. Voit suojata levyn koukun tai ruuvin oikomishoidossa käytettävällä suojavahalla.

Ongelmatilanteet

Mikäli toimenpidealueella esiintyy jatkuvaa kipua tai turvotusta usean päivän ajan, sinulle nousee lämpöä tai luukiinnitteinen ankkuri alkaa liikkua, ota yhteyttä suu- ja leukasairauksien poliklinikkaan, puhelin 03 3116 4106 arkisin kello 9–13.