Tays / hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje: PGH.30.17

Gonapeptyl-irrotuspiikin jälkeinen luteaalituki

Käyttötarkoitus

Olet saanut munasolujen kypsytyshoidon jälkeen runsaan vasteen vuoksi ns. irrotuspiikiksi lääkkeen nimeltään Gonapeptyl. Munasolujen keräyksen jälkeen on päädytty tuorealkion siirtoon. Tämän johdosta luteaalivaiheen tuki on tärkeää.

Pistä munasolujen keräyspäivänä Ovitrelle-kynästä kahdeksan napsausta ihon alaisesti.

Käytössäsi on Cyclogest -niminen lääke, joka sisältää keltarauhashormonia. Sen tarkoitus on tarjota riittävä keltarauhashormonipitoisuus kohdun limakalvolle ja näin ollen tukea alkion kiinnittymistä. Keltarauhashormoni on raskautta ylläpitävä hormoni.

Lisäksi käytät myös Zumenon-nimistä lääkettä. Zumenon on estrogeenivalmiste. Riittävä estrogeenipitoisuus on tärkeää alkion kiinnittymisen mahdollistumiselle sekä alkuraskaudessa.

Luteaalituen aloitus ja annostus

Cyclogest ja Zumenon aloitetaan munasolujen keräyspäivän iltana:

  • Laita sormin Cyclogest 400 mg lääkettä syvälle emättimeen.
  • Ota suun kautta Zumenon 2 mg (yksi tabletti).

Seuraavasta aamusta lähtien:

  • Cyclogest-annos on 400 mg kahdesti päivässä, eli laita lääke aamulla herätessä ja illalla nukkumaan mennessä.
  • Zumenon-annos on 2 mg kolmesti päivässä, eli ota lääke suun kautta aamulla herätessäsi, iltapäivällä sekä illalla nukkumaan mennessä.

Raskaustesti

Tee raskaustesti sinulle alkionsiirron yhteydessä annettuna päivämääränä.

Mikäli raskaustesti on positiivinen, raskaus on alkanut. Et tarvitse erillistä verestä tehtävää raskaustestiä tuloksen varmistamiseksi, apteekin kotitestit ovat nykyään yhtä luotettavia. Tukilääkitys (Cyclogest + Zumenon) jatkuu varhaisraskauden ultraääneen saakka. Ultraäänen jälkeen raskauden jatkuessa lopeta lääkitys lääkärin sinulle antamana päivämääränä. Siinä vaiheessa raskautesi eteneminen ei edellytä ulkoista keltarauhashormonitukea.

Mikäli raskaustesti on negatiivinen, lopeta lääkitys, vaikka kuukautisia ei olisi kuulunutkaan. Joskus keltarauhashormonivalmiste riittää pitämään kuukautiset poissa, vaikka et olisikaan raskaana.

Verinen vuoto

Joskus alkuraskauteen voi liittyä normaalistikin verenvuotoa, niin kutsuttua alkion kiinnittymisvuotoa. Tämä verinen vuoto voi joskus olla runsastakin, jopa kuukautismaista. Siksi on erittäin tärkeää, että teet raskaustestin ennen lääkkeen lopettamista.

Sivuvaikutukset

Cyclogest-emätinkapseli sulaa nopeasti ja sen jälkeen emättimestä valuu valkeaa tahmaista eritettä, joka voi joskus ärsyttää ulkosynnyttimiä. Mikäli ulkosynnyttimien kutina on haittaavaa eikä tilanne rauhoitu suihkuttelemalla, voit tarvittaessa käyttää hydrokortisonivoidetta paikallisesti. Valumisesta huolimatta lääkettä imeytyy kuitenkin riittävästi.