Tays / hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje PGH.30.09

Kivesbiopsianäytteenotto

Sinulle on suunniteltu näytteenottoa kiveksestä Tampereen yliopistollisen sairaalan hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikalla.

Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka sijaitsee Finn-Medi 4 -rakennuksen 1. kerroksessa, osoitteessa Arvo Ylpön katu 4, Tampere (ent. Biokatu 4), sisäänkäynti Ensitien puolelta. Aukioloaika on arkisin kello 8–15.

Kartta sairaala-alueesta löytyy osoitteesta: www.tays.fi/kartat

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu itsepalvelupäätteellä Finn-Medi 4 -rakennuksen 1. kerroksessa. Ota henkilötodistus mukaan.

Toimenpide poliklinikalla

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa eikä se vaadi esivalmisteluja. Samana aamuna saa syödä ja juoda normaalisti.

Ennen puudutusta saat tablettimuotoisen tehokkaan kipulääkityksen, joka ei estä autolla ajoa. Mikäli haluat, saat suoneen annettavan keskushermostoon vaikuttavan kipulääkkeen edellisten lisäksi, mutta silloin tarvitset saattajan, koska et voi ajaa autoa tämän lääkityksen jälkeen. Lääkityksen jälkeen toimenpide on lähes kivuton. Tilanteesta riippuen näyte otetaan joko toisesta tai molemmista kiveksistä.

Toimenpiteen jälkeen lepäät toipumishuoneessa 1–2 tunnin ajan ja saat tarvittavan kipulääkityksen. Suosittelemme kiveksiä tukevien alushousujen käyttöä.

Sairauslomaa, joka tarkoittaa raskaan fyysisen rasituksen välttämistä, kirjoitetaan 2–5 päivää. Kotona kipulääkityksenä voi käyttää apteekista käsikauppalääkkeenä saatavia valmisteita esim. parasetamoli 500 mg 2 tablettia 1–3 kertaa päivässä tai ibuprofeeni 400 mg 1–2 tablettia 1–3 kertaa päivässä. Saunaa ja kuumia kylpyjä on vältettävä kahden päivän ajan. Iholla oleva ommel sulaa itsestään, ja alueen suihkuttaminen on sallittua alusta alkaen.

Alustavan vastauksen näytteestä saat puhelimitse seuraavana päivänä, ja lopullinen vastaus tulee noin kuuden viikon kuluttua postitse (sama tieto menee myös lähettävälle lääkärille).

Mikäli sinulla on puudute- tai kipulääkeallergioita tai alttius vuotoihin (peritty taipumus tai verenohennuslääke), pyydämme informoimaan poliklinikkaamme asiasta viimeistään viikkoa ennen sovittua toimenpidettä. Mikäli sinulla on sairaus tai lääkitys, joka altistaa tulehduksille (esim. diabetes, kortisonilääkitys), kerro tästä hoitajalle ja lääkärille ennen toimenpiteen aloittamista.

Mikäli toimenpiteen jälkeen kivekseen ilmaantuu voimakasta turvotusta, kipua, ja/tai sinulle nousee kuumetta, ota yhteyttä lähettävään sairaalaan.

Potilasmaksut

Toimenpidepäivistä peritään hinnaston mukaiset maksut. Lasku lähetetään postitse jälkikäteen.

Yhteystiedot

Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka

Toimisto, puhelin 03 311 64677

Ajanvaraus ja neuvonta, puhelin 03 311 66698