Tays / hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje PGH.30.30

Ovitrelle-tuki alkionsiirron jälkeen

Käyttötarkoitus

Käytössäsi on Ovitrelle-niminen lääkitys. Lääke sisältää koriongonadotropiinia, joka toimii lutenisoivan hormonin tavoin.

Aloitus ja annostus

Tuorealkionsiirron tai luonnolliseen kiertoon tehdyn pakastealkion siirron jälkeen:

Lääkitys alkaa sinulle kerrottuna iltana. Lääkettä pistetään joka kolmas ilta, yhteensä neljä kertaa. Olet saanut hoitajalta erillisen pistosohjauksen.

Ovitrelle: Pistä kynästä 6 napsausta pistoajankohtina. Lääke pistetään navan alapuoliselle alueelle, ihon alle. Pistoneula on lyhyt, et voi pistää lääkettä liian syvälle. Säilytä kynä jääkaapissa ennen pistosten aloittamista ja pistosten välissä. Katso kuitenkin, ettei lääke pääse jäätymään.

Pistopäiväsi

Hoitaja täyttää tähän ne päivät, jolloin sinun tulee pistää Ovitrelle-lääke

  • 1. pistos _______________

  • 2. pistos _______________

  • 3. pistos _______________

  • 4. pistos _______________

  • raskautesti pvm: ___________________

Raskaustesti ja lääkitys

Raskaustesti tehdään 7 vuorokautta viimeisestä tukipistoksesta. Koska Ovitrelle on koriongonadotropiinia eli ihmisen istukkahormonia, on tärkeää, ettet tee testiä liian aikaisin. Muutoin testi antaa virheellisen positiivisen tuloksen.

Mikäli raskaustesti on positiivinen, raskaus on alkanut. Et tarvitse erillistä verestä tehtävää raskaustestiä tuloksen varmistamiseksi, apteekin kotitestit ovat nykyään yhtä luotettavia. Ilmoita tulos poliklinikallesi, jotta sinulle voidaan varata alkuraskauden ultraäänikäynti.

Mikäli raskaustesti on negatiivinen, kuukautisesi alkavat pian testipäivän jälkeen. Muista ilmoittaa testituloksesta hoitavalle yksikölle jatkohoidon suunnittelemiseksi.

Joskus alkuraskauteen voi liittyä normaalistikin verenvuotoa, niin kutsuttua alkion kiinnittymisvuotoa. Tämä verinen vuoto voi joskus olla runsastakin, jopa kuukautismaista. Siksi on erittäin tärkeää, että teet raskaustestin joka tapauksessa sovittuna päivänä.

Muista ilmoittaa hoitavalle yksikölle raskaustestin tuloksesta mahdollisimman pian!