Tays / hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikka
Potilasohje PGH.30.07

Pakastealkionsiirto

Monisikiöisten raskauksien välttämiseksi siirretään kerrallaan enintään kaksi alkiota. Koska sinulla on useampia hyviä alkioita, olemme pakastaneet _____ alkiota. Mikäli IVF-hoidosta ei seuraa raskautta, pakastealkionsiirtoon voidaan lähteä, kun kuukautiset IVF-hoidon jälkeen alkavat.

Sinulle suunniteltu pakastealkionsiirto tehdään:

  • lääkehoidetulla kierrolla (ohje 1)

  • luonnollisella kierrolla (ohje 2a)

  • ovulaation induktion avulla (ohje 2b)

Virtsarakon tulee olla täysi alkionsiirtoon tultaessa.

Pakastealkion siirtoon tullessa ilmoittautuminen tapahtuu automaatilla Finn-Medi 4 -rakennuksen 1. kerroksessa Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan aulassa. Muista ottaa mukaasi henkilöllisyystodistus.

Ohje 1. Lääkehoidetulla kierrolla tapahtuva pakastealkionsiirto:

Aloita ensimmäisenä vuotopäivänä Estradot 150 µg (2 x 75 µg laastaria kerralla) kiinnittämällä laastarit alavatsalle. Laastarit vaihdetaan kolmen päivän välein. Vaihtoehtoisena lääkehoitona on Zumenon 2 mg x 3. Tämän kirjeen mukana saat reseptin sinulle suunnitellusta lääkemuodosta.

Soita ensimmäisenä mahdollisena arkipäivänä sinua hoitavaan yksikköön, jotta voidaan sopia kontrolliaika ja varmistaa, että alkionsiirto on kyseisellä kierrolla mahdollinen.

Estrogeenihoitoa jatketaan samalla annoksella 12–14 vuorokauden ajan, minkä jälkeen sinulle tehdään ultraäänitutkimus. Hoitava lääkäri kertoo, milloin lääkitykseen lisätään keltarauhashormonia sisältävät emätinkapselit, joita käytetään 400 mg (kaksi 200 mg:n kapselia) kahdesti vuorokaudessa, aamuin ja illoin.

Pakastealkionsiirron jälkeen

Alkionsiirron jälkeen sama lääkehoito (Estradot/Zumenon ja Cyclogest) jatkuu vielä 14 vuorokautta ja sen jälkeen voit tehdä raskaustestin.

Joskus alkuraskauteen voi liittyä normaalistikin verenvuotoa, niin kutsuttua alkion kiinnittymisvuotoa. Tämä verinen vuoto voi joskus olla runsastakin, jopa kuukautismaista. Siksi on erittäin tärkeätä, että teet raskaustestin ennen lääkkeen lopettamista.

Mikäli olet raskaana, ota yhteyttä hoitavaan yksikköön. Estradot/Zumenon ja Cyclogest -hoitoa jatketaan alkuraskaudessa vielä raskausviikolle 10 saakka.

Jos raskaustesti on negatiivinen, lopeta lääkkeet, jolloin vuoto alkaa parin päivän kuluttua.

Ohje 2. Luonnollisella kierrolla tapahtuva pakastealkionsiirto:

a) Mikäli kuukautiskiertosi on säännöllinen, alkionsiirto voidaan tehdä luonnollisella kierrolla. Tällöin lääkärisi tutkii sinut ultraäänellä kierron 9.–12. päivänä ja kertoo sen perusteella, milloin alat tehdä apteekista ostettavaa ovulaatiotestiä.

Kun ovulaatiotesti tulee positiiviseksi, ota yhteyttä edellisellä käynnillä sovittuun numeroon saadaksesi tietää siirtopäivän. Jos olet Taysin hormoni- ja lapsettomuuspoliklinikan potilas, soita ajanvaraus- ja neuvontanumeroon 03 311 66698 kello 8–14.

b) Mikäli kuukautiskiertosi on epäsäännöllinen, alkionsiirto voidaan tehdä myös ovulaation induktion avulla. Hoito toteutetaan FSH-hormonipistoksin kp 5 alkaen ja munasolu irrotetaan irrotuspiikillä. Tästä hoitomuodosta lääkäri antaa sinulle aina erillisen hoito-ohjeen, kun ilmoitat tuoresiirron jälkeisen raskaustestin tuloksen.

Pakastealkionsiirron jälkeen

Keltarauhashormonilääkitys alkaa illalla alkionsiirron jälkeen. Ota kaksi tablettia illalla. Seuraavasta aamusta lähtien annos on yksi tabletti (10 mg) aamuisin ja kaksi tablettia (yhteensä 20 mg) iltaisin. Ota lääke aamulla herätessä ja illalla nukkumaan mennessä. Raskaustestipäivän saat siirron yhteydessä.

Mikäli raskaustesti on positiivinen, voit lopettaa tukilääkityksen.

Mikäli raskaustesti on negatiivinen, lopeta lääkitys, vaikka kuukautisia ei olisi kuulunutkaan. Joskus keltarauhashormonivalmiste riittää pitämään kuukautiset poissa, vaikka et olisikaan raskaana.

Joskus alkuraskauteen voi liittyä normaalistikin verenvuotoa, niin kutsuttua alkion kiinnittymisvuotoa. Tämä verinen vuoto voi joskus olla runsastakin, jopa kuukautismaista. Siksi on erittäin tärkeää, että teet raskaustestin sovittuna päivänä.