Tays / korvakirurgia
Potilasohje 55.27.01

Hörökorvaleikkaus

Hörökorvat johtuvat korvalehden kehityshäiriöstä. Korvalehden poimut jäävät liian suoriksi tai korvalehden rusto-osa on liian suuri. Hörökorvaleikkaus pyritään tekemään ennen kouluikää, jotta vältyttäisiin mahdolliselta koulukiusaamiselta. Aikuisilla leikkaus voidaan tehdä milloin tahansa.

Leikkaus

Leikkauksessa korvanlehtien rustokaaria muotoillaan ja korvanlehtien asentoa korjataan. Itsestään sulavat ompeleet jäävät korvan taakse. Lapsilla leikkaus tehdään nukutuksessa, aikuisilla yleensä paikallispuudutuksessa. Toimenpide on päiväkirurginen, kotiutuminen tapahtuu samana päivänä.

Leikkauksen jälkihoito

Toimenpiteen jälkeen potilaalla on pään ja korvien ympärillä sidos noin viikon ajan. Sidos poistetaan kontrollikäynnillä. Suosittelemme, että korvalehdet tuetaan öisin esim. urheilupannalla muutaman viikon ajan sidoksen poistamisen jälkeen. Lapsipotilaalle suosittelemme poissaoloa päiväkodista tai koulusta toipilasaikana. Aikuispotilaalle kirjoitetaan tarvittaessa sairauslomaa. Kipu on yleensä vähäistä ja hoituu tarvittaessa reseptittä saatavilla särkylääkkeillä.

Yhteystiedot

Arkisin kello 7–19: Tays Valkeakoski, päiväkirurginen yksikkö, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana: Tays Keskussairaala, osasto 6B, puhelin 03 311 66346