Tays / korvataudit
Potilasohje 55.00.37

Kolesteatooma

Kolesteatooma eli helmiäiskasvain on korvasairaus, jossa hilsettä muodostava ihonkaltainen kudos leviää useimmiten tulehduksen synnyttämästä tärykalvoreiästä välikorvaan ja korvalokerostoon. Kuulo voi olla alentunut, tärykalvossa voi olla reikä ja korva voi vuotaa jatkuvasti tai ajoittain märkää. Hoitamattomana tauti voi aiheuttaa huimausta, johtaa kasvohermohalvaukseen ja pysyvään kuulonmenetykseen.

Leikkaushoito

Leikkauksen tarkoituksena on poistaa sekä helmiäiskasvain että kroonisesti tulehtuneet kudokset ja aikaansaada kuiva ja mahdollisuuksien mukaan myös paremmin kuuleva korva, jossa on ehyt tärykalvo. Leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa ja useimmiten korvantausviillosta. Pienissä kolesteatoomissa leikkaus voidaan tehdä korvakäytävän kautta. Laajemmissa kolesteatoomissa leikkaus tehdään korvalehden takaa, kartiolisäkelokerosto porataan siistiksi, välikorva avataan ja puhdistetaan taudista. Joskus myös luisen korvakäytävän takaseinä joudutaan poistamaan taudin vuoksi. Tärykalvoreikä paikataan ihoviillosta otetulla lihas- tai rustokalvosiirteellä tai rustolla. Kartiolisäkeontelo täytetään tarvittaessa potilaan omilla kudoksilla, luu- ja lihassiirteillä. Välikorva ja korvakäytävä tamponoidaan leikkauksen yhteydessä. Mikäli kuuloluuketju on vaurioitunut ja sen korjaaminen ennalleen on mahdollista, tehdään se eri leikkauksessa aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua.

Leikkauksen jälkihoito

Leikkaus vaatii yleensä yhden vuorokauden sairaalahoidon, mutta hyväkuntoinen potilas voidaan kotiuttaa jo leikkauspäivänä. Ompeleita ei tarvitse poistaa. Korvaa suojataan leikkauksen jälkeen kosteudelta, kunnes se jälkitarkastuksessa todetaan täysin parantuneeksi. Rajua fyysistä rasitusta pitää välttää 2–3 viikon ajan leikkauksesta. Sairauslomaa kirjoitetaan 1–2 viikkoa. Ensimmäinen kontrollikäynti on noin kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Leikkauksen jälkiseuraukset

Kolesteatooma saadaan leikkauksella poistettua suurimmalla osalla potilaista. Leikkaukseen sisältyy muutaman promillen riski korvan kuuroutumisesta tai vaikeasta kuulonmenetyksestä. Leikkauksen jälkeen voi esiintyä lieviä tilapäisiä tasapaino- ja/tai makuaistin häiriöitä. Harvinainen komplikaatio on ohimenevä kasvohermoheikkous, joka voi syntyä, jos tulehdus- tai kolesteatoomakudosta joudutaan poistamaan välikorvassa paljaana kulkevan kasvohermon päältä. Pysyvä kasvohermohalvaus on äärimmäisen harvinainen. Kolesteatooman uusiutumisriskin vuoksi potilaita seurataan poliklinikalla 3–5 vuotta.

Yhteydenotot leikkauksen jälkeen

Arkisin kello 7–19: Tays Valkeakoski, päiväkirurginen yksikkö, puhelin 03 311 67404

Muuna aikana: Tays Keskussairaala, osasto 6B, puhelin 03 311 66346