Tays / lastenkirurgia
Potilasohje 20.22.14

Esinahan ahtauman korjaustoimenpiteen jälkeinen kotihoito-ohje lapsen vanhemmille

Haavanhoito

Puhtaus edistää paranemista. Suihkuttele toimenpiteen jälkeisestä päivästä lähtien haavaa vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa lämpimällä vedellä 15 minuuttia kerrallaan. Kuivaa haava-alue varovasti puhtaalla pyyhkeellä ja rasvaa iho perusvoiteella (ei kuitenkaan leikkaushaavaa).

Haavalle asetetun rasvasidoksen saa poistaa yhden vuorokauden kuluttua toimenpiteestä, jos se ei ole irronnut ennen sitä. Haava on suljettu sulavalla ompeleella. Viikon kuluttua toimenpiteestä voi palata normaaliin hygienian hoitoon, jolloin lapsi saa myös saunoa ja uida niin halutessaan.

Vältä toimenpidealueen hankausta ja valitse sen vuoksi lapselle väljät housut.

Kivunhoito

Lääkäri antaa ohjeen kipulääkityksestä kotona.

Huomioitavaa

Ota yhteys omalääkäriin tai sairaanhoitajaan, jos

  • virtsan tulo vaikeutuu
  • toimenpidealueella on jatkuvaa verenvuotoa tai märkävuotoa
  • peniksen alueelle kehittyy huomattava turvotus

Mikäli lääkäri toteaa tulehduksen, ilmoita siitä lasta hoitaneeseen yksikköön infektiotietojen rekisteröintiä varten.

Yhteystiedot

Lastenkirurgian yksikkö arkisin kello 8–14, puhelin 03 311 65826
Lastenkirurgian osasto muuna aikana, puhelin 03 311 66349
Tays Valkeakoski, päiväkirurginen leikkaustoiminta arkisin kello 7–19, puhelin 03 311 67238

Voit myös ottaa yhteyttä oman kunnan terveyskeskukseen.

Ohjeita vanhemmalle lapsen nukutuksen jälkeen

Lapsellesi on suoritettu toimenpide nukutuksessa. Ennen kotiinlähtöä varmistetaan, että lapsi pystyy seisomaan ilman tukea, ja että hän kykenee juomaan ilman pahoinvointia. Kotona toivomme sinun kiinnittävän huomiota seuraaviin seikkoihin: Nukutusaineet vaikuttavat vielä useita tunteja heräämisen jälkeen. Lapsi voi olla unelias eikä ehkä jaksa leikkiä kuten muulloin. Tästä syystä lasta ei tule toimenpidepäivänä jättää yksin ilman aikuisen valvontaa. Myös rajuja leikkejä, esim. polkupyörällä ajoa, tulee välttää. Lapsi voi syödä ja juoda kotona normaalisti, mikäli hänellä ei ole pahoinvointia.

Mikäli kotona ilmaantuu pahoinvointia

Lapsen on hyvä olla vuoteessa, kunnes pahoinvoinnin tunne menee ohi. Tämän jälkeen voit antaa hänelle pienen määrän juotavaa ja odottaa noin 15 minuuttia. Mikäli pahoinvointia ei ilmaannu, lapsi voi halutessaan juoda ja syödä. Jos pienikin juomamäärä aiheuttaa pahoinvointia, on syytä odottaa pari tuntia ennen kuin tarjoat juotavaa.