Tays / lastenkirurgia
Potilasohje 40.20.13

Kotihoito neuromuskulaarisen skolioosileikkauksen jälkeen

Liikkuminen

Toimenpiteen jälkeen pyritään mahdollisimman normaaliin elämään. Alkuvaiheessa tarvitaan kuitenkin lepoa enemmän, sillä lihasten täytyy saada välillä rentoutua. Levätessä on hyvä vaihtaa asentoja, sillä lievitetään kipuja, edistetään verenkiertoa sekä estetään painehaavaumien syntymistä sekä ummetusta. Siirtymisissä pyritään välttämään voimakkaita kiertoliikkeitä. Istumisaikoja ei ole rajoitettu, ainoastaan omat tuntemukset ja jaksaminen säätelevät istumisaikojen pituutta. Tarvittaessa osaston fysioterapeutti antaa jatkokuntoutusohjeita.

Haavanhoito

Haavaa saa suihkuttaa, eikä se tarvitse sidettä, jos haavaeritettä ei enää esiinny. Mikäli haavaeritettä vielä tulee, silloin päivittäinen suihkuttelu ja haavasidoksen käyttö on tarpeen. Haava kuivataan kevyesti taputtelemalla, sitä ei saa hangata. Haavahakasten poisto tapahtuu lääkärin ohjeen mukaan noin kahden viikon kuluttua toimenpiteestä esimerkiksi terveyskeskuksessa. Saunaan voi mennä vuorokausi hakasten poiston jälkeen, mikäli haava ei enää eritä. Jos haavanhoidossa ilmenee ongelmia, olkaa yhteydessä osastolle.

Kivunhoito

Kipu on luonnollista toimenpiteen jälkeen ja vie aikaa, että keho tottuu uuteen asentoon. Kipulääkitys kuuluu olennaisena osana toipumiseen ja se jatkuu lääkärin ohjeen mukaan aluksi säännöllisenä. Jatkossa kipulääkkeen tarve vähenee. Kipulääkityksen kesto on aina yksilöllistä. Lisäksi voi käyttää myös kylmäpakkausta paikalliseen kivun hoitoon.

Ravitsemus

Kotona on hyvä jatkaa runsasenergistä ruokavaliota, koska toipuminen leikkauksesta vie paljon energiaa. Haavojen paranemisen, vatsantoiminnan ja yleiskunnon kannalta juomiseen ja monipuoliseen ravintoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Muuta

Kouluun paluu tapahtuu yksilöllisen toipumisen mukaan. Ensimmäinen jatkokontrolli poliklinikalla on kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Mikäli tulee kysyttävää kotihoito-ohjeista, ota yhteyttä lastenkirurgian osastolle, puhelin 03 311 66349.