Tays / lastenkirurgia
Potilasohje 40.20.11
Liikunta skolioosileikkauksen jälkeen
Parasta liikuntaa leikkauksen jälkeen on säännöllinen kävely. Näin fyysinen suorituskyky paranee ja toipuminen edistyy. Aluksi on hyödyllistä olla liikkeellä useita kertoja päivässä pieniä matkoja kerrallaan ja levätä riittävästi harjoituskertojen välillä.
Lisää vähitellen lenkkeilymatkoja. Kävele raittiissa ulkoilmassa ja erilaisissa maastoissa. Myös porraskävely on sallittua.
Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana voit nostaa ja kantaa muutaman kilon taakkoja. Kevyet kotityöt ovat sallittuja.
Kolmen kuukauden kuluttua
Jatka reippaita kävelylenkkejä. Käytä hissin sijasta portaita. Voit aloittaa uimisen. Älä kuitenkaan hyppää tai sukella altaaseen. Kevyen hölkkäämisen voit myös aloittaa. Vältä vielä epätasaista maastoa ja suunnistusta. Myös pyöräilyn voit aloittaa. Huomioi sääolosuhteet ja vältä pyöräilyä liukkaalla. Murtomaahiihto on myös sallittua tässä vaiheessa. Edellä mainitut seikat huomioiden voit osallistua myös rajoitetusti koululiikuntaan.
Puolen vuoden kuluttua
Voit aloittaa myös ylä- ja alaraajoja vahvistavan kuntosaliharjoittelun. Käytä kuitenkin pieniä (kevyitä) vastuksia. Huomioi sellaiset harjoitusasennot ettei selkärankaan tule vääntöä. Suositeltavaa on, että keskustelet fysioterapeutin tai kuntosaliohjaajan kanssa sopivista harjoitteluasennoista.
Voit aloittaa suunnistuksen, ratsastuksen, erilaiset palloiluharrastuksen esim. tenniksen, jalkapallon. Myös laskettelua, lautailua, rullaluistelua ym. voit aloittaa.
Fyysiset kontaktilajit kuten kuten amerikkalainen jalkapallo, taistelulajit (esimerkiksi judo), paini voit aloittaa vuoden kuluttua leikkauksesta. Neuvottele kuitenkin aina hoitavan lääkärin kanssa voitko jatkaa tämän tyyppisiä lajeja skolioosileikkauksen jälkeen.