Tays / lastenkirurgia
Potilasohje 40.20.18

Nukutustoimenpiteeseen valmistautuminen

Valmistautuminen

Kerro lapselle asiasta etukäteen kaikessa rauhassa. Kouluikäisen on hyvä tietää toimenpiteestä heti päätöksen jälkeen, 2–3 vuotiaan pari päivää ennen sairaalaan tuloa, ja sitä pienemmän edellisenä päivänä. Anna lapselle aikaa tottua ajatukseen sairaalaan tulosta ja mahdollisuus kysellä siihen liittyvistä asioista. On tärkeää, että lapsi voi luottaa hänelle kerrottuihin asioihin. Ole rehellinen ja vältä katteettomia lupauksia. Jos et osaa vastata lapsen kysymyksiin, lupaa selvittää asia sitten kun tulette yhdessä sairaalaan.

Syöminen ja juominen

Nukutuksen vuoksi on erittäin tärkeää, että lapsen vatsa on tyhjä toimenpiteeseen tullessa. Kutsukirjeessä on tarkemmat ohjeet ravinnotta olosta. Huomioi, että myös karamellit, suklaa ja purukumit ovat kiellettyjä!

Kotiutuminen

Kotiutuminen tapahtuu iltapäivän tai illan aikana riippuen toimenpiteen ajankohdasta ja lapsen/nuoren toipumisesta nukutuksen jälkeen. Ennen kotiinlähtöä varmistetaan, että lapsi on ns. "oma itsensä" ja että hän kykenee juomaan/syömään ilman pahoinvointia. Kotiin voitte lähteä omalla autolla, jos autoa kuljettaa toinen henkilö, tai tilanteen mukaan taksilla.

Kotona huomioitavia asioita

Nukutusaineet vaikuttavat vielä useita tunteja heräämisen jälkeen. Lapsi voi olla unelias eikä ehkä jaksa leikkiä kuten muulloin. Tästä syystä lasta ei tule toimenpidepäivänä jättää yksin ilman aikuisen valvontaa. Myös rajuja leikkejä, esim. polkupyörällä ajoa, tulee välttää.

Lapsi voi syödä ja juoda kotona normaalisti, mikäli hänellä ei ole pahoinvointia.

Mikäli kotona ilmaantuu pahoinvointia: Lapsen on hyvä olla vuoteessa kunnes pahoinvoinnin tunne menee ohi. Tämän jälkeen hänelle voi antaa pienen määrän juotavaa ja odottaa noin 15 minuuttia. Mikäli pahoinvointia ei ilmaannu, lapsi voi halutessaan juoda ja syödä. Jos pienikin juomamäärä aiheuttaa pahoinvointia, on syytä odottaa pari tuntia ennen kuin tarjoat juotavaa.