Tays / lastenkirurgia
Potilasohje 40.20.04

Skolioosileikkaus lapselle tai nuorelle

Leikkausta edeltävät tutkimukset

Esitutkimuksiin kuuluvat verikokeet, erilaiset röntgenkuvaukset, tulokeskustelu hoitajan ja fysioterapeutin kanssa sekä tutustuminen vuodeosastoon. Tällä käynnillä tapaat myös leikkaavan lääkärin sekä nukutuslääkärin, joiden kanssa voit vielä keskustella.

Läheisen yöpyminen

Tarpeen mukaan läheinen voi yöpyä potilashuoneessa tai hän voi itse varata yöpymisen muualta, esimerkiksi sairaala-alueella olevasta potilashotelli Norlandiasta.

Apuvälineiden hankkiminen

Mikäli sinulla on kotona käytössäsi erityisapuvälineitä, neuvottele etukäteen niiden mukaan ottamisesta osaston fysioterapeutin kanssa, puhelin 03 311 64727.

Leikkaus ja sen jälkeinen hoito

Leikkaus kestää yleensä neljästä tunnista kymmeneen tuntiin. Leikkauksen pituuteen vaikuttaa skolioosin vaikeusaste ja käytetyt leikkaustekniikat. Leikkauksen jälkeen leikkaava lääkäri ottaa yhteyttä perheeseen ja kertoo leikkauksen kulusta. Sinut siirretään teho-osastolle suoraan leikkaussalista. Vanhemmilla on mahdollisuus vierailla teho-osastolla sopimuksen mukaan.

Hoito vuodeosastolla kestää tavallisesti 1–2 viikkoa. Vanhemmat voivat omien mahdollisuuksiensa mukaan osallistua sinun hoitoosi. Jokaiselle potilaalle suunnitellaan kivunhoito yksilöllisesti. Liikkuminen aloitetaan leikkauksen jälkeen mahdollisimman pian fysioterapeutin avustuksella.

Potilashuoneissa on televisio, videot ja dvd-soitin. Leikinohjaajat järjestävät arkipäivisin toimintaa. Sairaalakoulun opettaja opettaa peruskoululaista osastolla vointisi mukaan ja järjestää koulunkäyntiasiat leikkauksen jälkeen oman koulun kanssa.

Kotiutus ja jatkoseuranta

Kipulääkitys jatkuu myös jonkin aikaa kotona. Leikkaushaavassa olevat ompeleet ovat poistettavat tai itsestään sulavat. Kotiin lähtiessä liikkumisen tulee olla turvallista. Kotimatka tapahtuu paaritaksilla. Tarvittavat lääkärintodistukset annetaan kotiutuessa sairaalasta.

Kouluun saa mennä 3–6 viikkoa leikkauksesta lääkärin ohjeen mukaan. Liikunnasta tulee noin puolen vuoden vapautus. Harrastusliikunnan aloittamisesta fysioterapeutti antaa ohjeet osastolta lähtiessä.

Ensimmäinen kontrollikäynti poliklinikalla on leikkauksen jälkeen kolmen kuukauden kuluttua joko Taysissa tai oman sairaanhoitopiirin sairaalassa. Jatkoseurantakäynnit ovat 6 ja 12 kuukauden kuluttua leikkauksesta, kontrollikäyntejä jatketaan 2–3 vuoden ajan.

Lisätiedot

Sairaalaan tuloon liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä lastenkirurgian yksikköön, puhelin 03 311 65826. Käytössämme on takaisinsoittojärjestelmä.