Tays / lastenkirurgia
Potilasohje 20.22.23

Urodynaamiseen tutkimukseen tulevan lapsen vanhemmalle

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksessa selvitetään virtsarakon, sen sulkijajärjestelmän sekä virtsaputken ja lantionpohjalihaksiston toimintaa. Tutkimus tehdään epäiltäessä tai seurattaessa virtsan pidätyskyvyn häiriöitä tai rakon huonoa tyhjentymistä. Tutkimus tehdään joskus toistetusti muutaman vuoden välein lapsen kehittyessä ja rakon toiminnan muuttuessa.

Valmistautuminen ja tutkimuksen kulku

Vauvojen tutkimukset tehdään yleensä lastenosastolta käsin, leikki-ikäisten lasten poliklinikkakäynnillä. Tutkimus tehdään lastenkirurgian poliklinikalla, jossa sen toteuttaa sairaanhoitaja.

Ennen tutkimusta lapsi saa virtsatietulehduksia ehkäisevää antibioottia ja tämä lääkitys jatkuu kolme vuorokautta. Tullessanne tutkimukseen lapsen kannattaa juoda ja välttää virtsaamista, jotta rakossa olisi tutkimuksen alkaessa virtsaa ja virtsaaminen onnistuisi.

Kaikki virtsarakon toimintaan vaikuttavat lääkkeet on jätettävä pois käytöstä kolme vuorokautta ennen tutkimusta, esim. oksibutiini (Cystrin® ja Oxybutynin®) sekä Cetiprin®, Omnic®, Expros®, Xatral®, Detrusitol® ja Toviaz®, ellei hoitava lääkäri ole erikseen toisin maininnut. Virtsatietulehduksen estolääkettä ei tarvitse lopettaa. Suolen tulee olla toiminut tutkimusta edeltävänä päivänä tai tutkimuspäivän aamuna.

Tutkimus koostuu useasta osasta. Tutkimuksen sisällön määrää lasta hoitava lääkäri. Lapsen tutkimus sisältää yleensä virtsasuihkun virtausmittauksen ja rakonpaineen mittauksen. Virtsaputken paineenmittaus tehdään vain valikoiduissa tapauksissa.Tutkimus kestää noin 30–60 minuuttia.

Virtaustutkimuksessa lapsi virtsaa tutkimuslaitteeseen. Painetutkimuksia varten virtsaputki puudutetaan geelillä ja sitten rakkoon asetetaan ohut mittauskatetri. Peräsuoleen asetetaan myös vatsaontelon painetta mittaava ohut katetri. Painetutkimuksessa rakkoa täytetään hitaasti nesteellä lapsen istuessa tai maatessa. Virtsaputken paine mitataan liu'uttamalla katetria hitaasti ulos virtsaputkesta.

Vanhemmat voivat olla lapsen mukana tutkimuksessa. Mikäli lapsella on joku tärkeä lelu, kirja, dvd tms. sen voi ottaa mukaan. Tutkimuksen aikana on mahdollista seurata lastenohjelmia ajankuluksi. Lääkäri kertoo tutkimustulokset heti tutkimuksen jälkeen. Tulevasta tutkimuksesta olisi hyvä keskustella lapsen kanssa jo kotona ennen tuloanne. Mikäli olet epätietoinen, voit ottaa yhteyttä tutkimushoitajaan.

Lisätiedot

Voit soittaa lastenkirurgian yksikköön arkisin kello 8–14 puhelin 03 311 65826.