Tays / lastenkirurgia
Potilasohje 40.20.08

Vastasyntyneen kampuran hoito-ohjeet

Kampurajalka (pes equinovarus adductus) on synnynnäinen jalkaterän kehityshäiriö, sitä esiintyy yhdellä tuhannesta vastasyntyneestä. Sen syy on epäselvä. Se voi esiintyä terveellä lapsella tai erilaisiin oireyhtymiin liittyen.

Hoito

Kampurajalan hoito Taysissa perustuu niin sanottuun Ponsetin menetelmään. Jalan asentoa korjataan viikoittain toistokipsauksin (yleensä 4–6 kipsiä). Ensimmäinen kipsaus tehdään mahdollisimman pian. Kaikki kipsaukset tehdään lastenkirurgian poliklinikalla. Kun jalan keskiosan asento on saatu korjattua, akillesjänne katkaistaan 90 prosentilta potilaista (nukutus tai puudutus). Tuon jälkeen viimeistä kipsiä pidetään kolme viikkoa. Jatkohoito toteutetaan niin sanotulla tankokengällä, jota pidetään 23 tuntia vuorokaudessa siihen asti, kunnes lapsi nousee seisomaan, ja tuon jälkeen päiväunien aikaan ja öisin (14–16 tuntia) 3–4 ikävuoteen asti. Tankokenkähoidossa olevia potilaita seurataan lastenkirurgin toimesta.

Kipsauksiin liittyvät käynnit ovat perheelle maksuttomia, seurantakäynneistä menee poliklinikkamaksu.

Miten lasta hoidetaan kipsihoidon aikana

Tarkasta verenkierto alkuun kerran tunnissa kuuden tunnin ajan, jatkossa neljä kertaa päivässä koko hoidon ajan. Tämä tapahtuu painamalla varpaita kevyesti ja seuraamalla, että väri palautuu.

On tavallista, että jalkapöydän alueella on turvotusta erityisesti ensimmäisiin kipseihin liittyen. Turvotusta voi helpottaa pitämällä jalkoja koholla esimerkiksi tyynyn päällä lapsen ollessa makuulla.

Pidä kipsi kuivana ja puhtaana. Suosittelemme kertakäyttövaippoja, joita on syytä vaihtaa riittävän usein, ettei kipsi kostu.

Ota yhteyttä, jos

  • kipsi hankaa ihoa
  • varpaiden verenkierto on heikkoa (varpaat kalpeat tai sinertävät)
  • kipsi irtoaa tai murtuu
  • hoidon suhteen on epäselvyyttä

Yhteystiedot

Kipsipoliklinikan lääkintävahtimestari puhelin 03 311 66147 arkisin kello 8–15.
Muuna aikana lastenkirurgian osasto puhelin 03 311 66349 tai yhteys suoraan hoitavaan kirurgiin Taysin keskuksen kautta puhelin 03 311 611.