Tays / lastentaudit
Potilasohje 40.00.11

Tämä sivu on kirjoitettu selkokielelläLapsen nukutus tutkimusta tai toimenpidettä varten

Miksi lapsesi nukutetaan

Lapsen tulee yleensä olla liikkumatta, kun hänelle tehdään jokin tutkimus tai toimenpide. Lapselle se voi olla vaikeaa, ja siksi hänet nukutetaan. Tutkimus tai toimenpide on silloin helpompi tehdä. Tutkimus tai toimenpide voi myös aiheuttaa kipua lapselle. Kun lapsi nukutetaan, hän ei tunne kipua eikä hänelle myöskään jää ikäviä muistoja tapahtuneesta.

Tutkimus tai toimenpide kestää yhteensä 1–3 tuntia. Siihen kuuluu

  • nukutuksen aloittaminen
  • tutkimus tai toimenpide
  • jälkihoito heräämössä

Sairaanhoitaja huolehtii lapsesi turvallisuudesta koko tuon ajan.

Miten valmistat lasta kotona

Kerro lapselle etukäteen ja rauhassa, että hänet nukutetaan. Kerro kouluikäiselle lapselle asiasta heti, kun päätös on tehty. Voit kertoa asiasta 2–3 -vuotiaalle lapselle pari päivää ennen sairaalaan tuloa, ja pienemmälle lapselle edellisenä päivänä tai samana päivänä.

Kun valmistelet lasta nukutukseen, voit käyttää apuna satukirjoja ja leikkiä. On tärkeää, että lapsi voi luottaa siihen, mitä kerrot. Jos et osaa vastata lapsen kysymyksiin, lupaa selvittää asia, kun tulette yhdessä sairaalaan.

Ravinnotta olo

  • Lapsi saa syödä kiinteää ruokaa iästä riippumatta kuusi tuntia ennen suunniteltua nukutusta, tämän jälkeen lapsen tulee olla ravinnotta.
  • Lapsi saa juoda maksimissaan kaksi desilitraa kirkasta (läpinäkyvää) nestettä (esimerkiksi pillimehua, sokerivettä, ei maitoa) vielä kaksi tuntia ennen nukutuksen alkua.
  • Alle yksivuotiaat saavat juoda rintamaitoa tai vastikemaitoa neljä tuntia ennen nukutusta.

Sairaustapauksissa ota meihin yhteyttä mahdollisimman pian. Kuume, nuha ja yskä voivat olla tapauskohtaisesti este nukutukselle jopa kahdesta neljään viikkoa sairastumisen jälkeen.

Mitä lapselle tapahtuu sairaalassa

Lapsi pukee päälleen sairaalan vaatteet, ja sairaanhoitaja mittaa lämmön ja verenpaineen. Lapselle annetaan mahdollisesti rauhoittava esilääke suun kautta noin ½–1 tuntia ennen nukutusta.

Lapselle laitetaan suonensisäinen kanyyli, jonka kautta nukutusaine annetaan. Ennen kanyylin laittamista lapsen iholle voidaan laittaa puudutusrasvaa. Se lievittää pistoskipua.

Voit osallistua lapsesi hoitoon ennen nukutusta ja sen jälkeen. Voit tulla mukaan saattamaan lasta toimenpiteeseen. Voit myös tulla hakemaan häntä heräämöstä yhdessä sairaanhoitajan kanssa.

Kotiin lähtö

Kun lapsi on herännyt ja hänen vointinsa on hyvä, tarjoamme hänelle juotavaa ja välipalaa. Jos lapsella on eritysruokavalio, voit tuoda mukanasi sopivan välipalan.

Lapsi pääsee kotiin iltapäivällä, kun hänen vointinsa sen sallii. Yleensä kotiinlähtö on noin neljä tuntia nukutuksen jälkeen. Sairaanhoitaja kertoo sinulle kotihoito-ohjeet ja järjestää mahdolliset uudet ajat sairaalaan.

Nukutuksen vuoksi lapsi tarvitsee kotimatkalle saattajan. Jos olette liikkeellä omalla autolla, suosittelemme, että kuljettajan lisäksi mukana on toinen aikuinen huolehtimassa nukutuksesta toipuvasta lapsesta.

Jos lapsesi on alle 7-vuotias, voit saada erityispäivärahaa siltä päivältä, kun olet hänen kanssaan sairaalassa.