Tays / neurokirurgia
Potilasohje 25.00.17

Aivokasvainleikkaus

Sinulle on tehty aivokasvainleikkaus, jossa kasvainta on poistettu kallonavauksen (craniotomia) kautta. Leikkauksessa voidaan käyttää mikroskooppia, ultraääniaspiraattoria ja leikkaussuunnistinta (neuronavigaattori). Leikkaussalista sinut viedään teho-osastolle, missä olet tarkkailtavana yleensä ainakin seuraavaan aamuun.

Liikkuminen

Fysioterapeutit ja sairaanhoitajat auttavat sinut jalkeille ensimmäisillä kerroilla vuodeosastolle siirron jälkeen. Voinnin mukaan kannattaa olla liikkeellä niin paljon kuin mahdollista.

Ruokailu

Leikkauksen jälkeisenä päivänä saat aamupalan teho-osastolla. Vuodeosastolla voi syödä ja juoda normaalisti.

Haavan hoito

Haavan päälle laitetaan kierreside. Se vähentää mustelman kehittymistä ja aivoselkäydinnesteen kertymistä ihon alle.

Ompeleet tai haavahakaset poistetaan viisi päivää leikkauksen jälkeen osastolla tai terveyskeskuksessa, jos olet ehtinyt kotiutua. Saunoa voi seuraavana päivänä ompeleiden tai haavahakasten poiston jälkeen. Hiukset saa pestä normaalisti kahden vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Vältä haava-alueen raapimista. Ruvet irtoavat itsestään. Ilma on hyväksi haavalle.

Vältä haavan hautomista, kuten jatkuvaa päähineen tai peruukin käyttöä. Kun hiukset alkavat kasvaa, päänahkaa voi harjata hiusharjalla. Harjaaminen estää karstan muodostumista.

Haavan seutu voi olla tunnoton. Sen vuoksi se on altis palamaan auringossa ja paleltumaan kylmässä. Jos haava ulottuu korvan eteen, saattaa suun avaaminen olla kivuliasta leukanivelen turvotuksen vuoksi. Leukojen avaaminen ja pureskelu ovat silti suotavia esimerkiksi purukumia syömällä.

Sairaalasta päästyäsi olet vielä toipilas. Hoidon tavoitteena on, että palaat pian normaaliin elämänrytmiin. Kuntoutumista edistää, että ulkoilet ja teet kotitöitä vointisi mukaan.

Kotiutuminen

Kotiin pääset 3. – 7. päivänä leikkauksesta. Jos tarvitset tätä pidempään sairaalahoitoa, sinut siirretään terveyskeskukseen tai keskussairaalaan.

Kaikki todistukset kirjoitetaan kotiinlähtöpäivänä: sairausloma, matkatodistukset, reseptit, mahdolliset muut todistukset.

Saat henkilökohtaisesti ohjeita lääkäriltä ja omahoitajalta. Sairauskertomukseen tehty loppulausunto eli epikriisi postitetaan sinulle noin kahden viikon kuluessa kotiutumisesta. Loppulausunnon voit lukea myös verkko-osoitteessa www.omakanta.fi.

Sairausloma ja toipilasaika

Sairauslomaa kirjoitetaan vähintään neljä viikkoa. Jos et ole työssä, niin sama aika voidaan arvioida toipilasajaksesi.

Toipumisen kannalta on eduksi, että ulkoilet ja teet kotitöitä vointisi mukaan. Voit myös kumarrella ja nostella normaalisti. Autolla voit ajaa, jos lääkäri ei ole sitä kieltänyt.

Saunaan voi mennä päivä sen jälkeen, kun ompeleet tai haavahakaset on poistettu. Kuumat löylyt ja porealtaat voivat aiheuttaa epämukavaa oloa ja pahoinvointia. Voi olla hyvä aloittaa ne toisen henkilön valvonnassa. Suihkussa voi käydä tavalliseen tapaan.

Toipilasaikana alkoholi saattaa aiheuttaa odottamattomia ongelmia, kuten tajuttomuus- ja epilepsiakohtauksia. Kohtuullisuus on paikallaan.

Leikkaus ei rajoita sukupuolielämää.

Vaikeasta sairaudesta toipuminen voi aiheuttaa mielialojen vaihtelua, ärtyneisyyttä ja itkuisuutta. Sairaudesta keskusteleminen läheisten ja hoitohenkilökunnan kanssa voi auttaa sinua ahdistavien kokemustesi käsittelyssä. Jos mielialaongelmat jatkuvat yli kolme kuukautta, kannattaa viimeistään silloin hakeutua ammattiauttajan hoitoon.

Kotilääkkeet

Sairaalassa aloitetut lääkekuurit (deksametasoni ja mahansuojalääke) tulee syödä loppuun. Päänsärkyä voi vielä aika ajoin olla kotonakin. Käytä tarpeen mukaan reseptillä saamiasi lääkkeitä tai parasetamolia (esim. Panadol®) tai ibuprofeiinia (esim. Burana®), joita saa myös ilman reseptiä.

Neuro-onkologinen kokous

Useimpien aivokasvainten jatkohoito suunnitellaan kerran viikossa pidettävässä neuro-onkologisessa kokouksessa. Siihen osallistuu neuroradiologeja, neuropatologi, onkologeja, neurokirurgeja ja mahdollisesti neurologi. Kokouksen päätöksestä lähetetään potilaalle kopio tiedoksi. Asiasisältö käydään läpi seuraavalla poliklinikkakäynnillä.

Jälkitarkastus

Polikliininen jälkitarkastus on yleensä neljän viikon kuluttua joko Taysissa neurokirurgian poliklinikalla tai oman keskussairaalan neurologian poliklinikalla. Jälkitarkastusajan saat joko lähtiessäsi kotiin tai kirjeitse myöhemmin.

Ota yhteyttä, jos

  • haava alkaa punottaa tai märkiä tai se kipeytyy,
  • haavasta alkaa vuotaa vedenkirkasta nestettä (aivoselkäydinnestettä), tai
  • päänsärky pahenee ja särkylääkkeet eivät poista kipua.

Yhteydenotot

  • Neurokirurgian poliklinikka, puhelin 03 311 64639 kello 9–10
  • Vuodeosasto 6A, puhelin 03 311 66306
  • Vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346
  • Neurologian vuodeosasto NEUR / 3B, puhelin 03 311 69920

Palaute

Palautteesi on meille tärkeää. Palautetta voi jättää

  • asiakaspalautelomakkeella vuodeosaston ovensuussa olevaan palautelaatikkoon
  • postitse osoitteella Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere
  • internetissä: www.pshp.fi > Palaute

Kiitos, että valitsit hoitopaikaksesi Taysin neurokirurgian vastuuyksikön.