Tays / neurokirurgia
Potilasohje 25.00.03

Aivolisäkekasvaimen leikkaus

Sinulle on tehty aivolisäkekasvaimen leikkaus. Se tehdään useimmiten nenän ja kitaontelon kautta mikroskooppia tai tähystintä apuna käyttäen eli "alakautta" (transsphenoidaalisesti). Suuret, ylöspäin kasvavat ja näköhermoja painavat kasvaimet leikataan kallonavauksen (craniotomia) kautta, niin sanotusti "yläkautta".

Aivolisäkkeen leikkauksessa pyritään poistamaan aivolisäkkeessä sijainnut kasvain ja luomaan mahdollisuus korjata hormonitasapaino lääkityksellä sekä vapauttamaan näköhermot ja niiden risteyskohta (kiasma) kasvaimen puristuksesta.

Leikkaussalista sinut siirretään teho-osastolle, missä olet seuraavaan aamupäivään asti, koska häiriöt erityisesti nestetasapainossa ovat mahdollisia. Samasta syystä 3–4 vuorokauden ajan otetaan verikokeita, kirjataan listalle nautittujen nesteiden määrä, mitataan virtsamäärät ja sinut punnitaan kerran päivässä. Jos virtsamäärät ovat runsaita, annetaan Minirin-lääkettä.

Lääkitys

Endokrinologi päättää hormonilääkehoidosta. Yksityiskohtaiset ohjeet lääkityksestä saat endokrinologilta ja neurokirurgian osaston lääkäreiltä ja hoitajilta. Hormonilääkkeiden annostelua on noudatettava tarkasti, koska lääkkeet ovat elintärkeitä.

Aivolisäkkeen toimintaa voidaan joutua korvaamaan neljällä eri hormonilla:

1. Hydrokortisoni. Lääkitys alkaa leikkauspäivänä.

2. Tyroksiini. Tabletit korvaavat kilpirauhasen toimintaa.

3. Sukuhormonit. Naisilla estrogeeni + progesteronitabletit. Miehillä testosteroni pistoksena lihakseen kerran kuukaudessa..

4. Vasopressiini (Minirin®). Lisää munuaisten nesteen pidätyskykyä. Se annetaan osastolla suonensisäisesti ja jos tarvitaan niin vielä kotona tabletteina tai nenäsuihkeina.

Liikkuminen

Saat liikkua vapaasti sen jälkeen, kun sinut on siirretty teho-osastolta vuodeosastolle.

Ruokailu

Saat syödä ja juoda vapaasti, ellei toisin ole määrätty. Juotujen nesteiden määrästä pidetään kirjaa, kuten edellä on kerrottu.

Haavan hoito

Vältä suuria ponnistuksia, nenän niistämistä ja saunomista kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen, ettei tule nenäverenvuotoa.

Kotiutuminen

Jos erityisongelmia ei ole, pääset kotiin 3–5 päivän kuluttua leikkauksesta.

Kaikki todistukset kirjoitetaan kotiinlähtöpäivänä: sairausloma, matkatodistukset, reseptit, mahdolliset muut todistukset.

Saat henkilökohtaisesti ohjeita lääkäriltä ja omahoitajalta. Sairauskertomukseen tehty loppulausunto eli epikriisi postitetaan sinulle noin kahden viikon kuluessa kotiutumisesta. Loppulausunnon voit lukea myös verkko-osoitteessa www.omakanta.fi

Sairausloma ja toipilasaika

Sairauslomaa kirjoitetaan yleensä yksi kuukausi, jonka lopulla sinun tulee käydä verikokeissa kotipaikkasi terveyskeskuksessa ja jälkitarkastuksessa sisätautien tai endokrinologian poliklinikalla. Seuranta jatkuu sisätautien tai endokrinologian poliklinikalla myös tämän jälkitarkastuksen jälkeen.

Sukupuolielämän voit aloittaa voinnin mukaan.

Kotilääkkeet

Sairaalassa aloitetut lääkekuurit tulee syödä loppuun. Hormonilääkkeistä (kts. yllä) saat ohjeet endokrinologilta.

Päänsärkyä voi olla kotonakin. Käytä tarpeen mukaan reseptillä saamiasi lääkkeitä tai parasetamolia (esim. Panadol®) tai ibuprofeiinia (esim. Burana®), joita saa myös ilman reseptiä.

Ota yhteyttä neurokirurgian vastuuyksikköön, jos

 • haava alkaa punottaa tai märkiä tai se kipeytyy,
 • nenästä alkaa vuotaa vedenkirkasta nestettä (aivoselkäydinnestettä) tai sitä valuu nieluun
 • päänsärky pahenee ja särkylääkkeet eivät poista kipua, tai
 • kuumetta on yli 38 °C.

Ota yhteyttä terveyskeskuspäivystykseen, jos

 • nenästä vuotaa runsaasti verta (yli 200 ml eli reilu juomalasillinen). Nenäverenvuoto asettuu yleensä niin kuin muutoinkin: puristetaan sormilla sieraimet kiinni ja asetetaan kylmä kääre nenän päälle. Suuhun valunut veri syljetään pois.

Yhteydenotot

 • Neurokirurgian poliklinikka, puhelin 03 311 64639 kello 9–10
 • Vuodeosasto 6A, puhelin 03 311 66306
 • Vuodeosasto 6B, puhelin 03 311 66346

Palaute

Palautteesi on meille tärkeää. Palautetta voi jättää

 • asiakaspalautelomakkeella vuodeosaston ovensuussa olevaan palautelaatikkoon
 • postitse osoitteella Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere
 • internetissä: www.pshp.fi > Palaute

Kiitos, että valitsit hoitopaikaksesi Taysin neurokirurgian vastuuyksikön.