Tays / neurokirurgia
Potilasohje 25.00.12
Kuulohermokasvaimen leikkaus
Sinulle on tehty leikkaus kuulotasapainohermon kasvaimen vuoksi (schwannoma nervi vestibuli, entiseltä nimeltään akustikusneurinooma). Kasvainta on poistettu kallonavauksen (craniotomia) kautta. Leikkauksen jälkeen seuranta on teho-osastolla yleensä seuraavaan aamuun, minkä jälkeen hoito jatkuu vuodeosastolla.
Liikkuminen
Fysioterapeutit ja hoitajat auttavat sinut jalkeille ensimmäisillä kerroilla vuodeosastolle siirron jälkeen. Voinnin mukaan kannattaa olla liikkeellä niin paljon kuin mahdollista.
Fysioterapeutit antavat kasvolihasten harjoitusohjeita, jos sinulla on kasvohermon halvaus (facialispareesi).
Ruokailu
Leikkauksen jälkeisenä aamuna saat aamupalan teho-osastolla. Jos sinulla on pahoinvointia tai sen tunnetta, saat nesteitä suoneen. Nieleminen saattaa olla vaikeaa ja siksi kannattaa ensin juoda vettä kokeeksi. Tavoite on, että syöt ja juot normaalisti, ja tarvittaessa saat pahoinvointilääkkeitä ennaltaehkäisevästi.
Pahoinvointi on tavallista leikkauksen jälkeen. Sitä pyritään estämään skopolamiini-laastarilla (Scopoderm®) ja ondatseronilla (Zofran©) suonensisäisesti tai tabletteina.
Haavan hoito
Haavan päälle laitetaan kierreside. Se vähentää mustelman kehittymistä ja aivoselkäydinnesteen kertymistä ihon alle.
Ompeleet tai haavahakaset poistetaan noin viikon päästä leikkauksesta lääkärin ohjeen mukaan. Saunoa voi seuraavana päivänä ompeleiden tai haavahakasten poiston jälkeen. Hiukset saa pestä normaalisti kahden vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Vältä haava-alueen raapimista. Ruvet irtoavat itsestään. Ilma on hyväksi haavalle.
Vältä haavan hautomista, kuten jatkuvaa päähineen tai peruukin käyttöä. Kun hiukset alkavat kasvaa ja haava on kunnolla parantunut, päänahkaa voi hellästi harjata hiusharjalla. Harjaaminen estää karstan muodostumista.
Haavan seudussa voi esiintyä puolen vuoden ajan tunnottomuutta. Tunnon aleneman vuoksi on haavan seutua hyvä suojella kylmältä ja kuumalta.
Sairaalasta päästyäsi olet vielä toipilas. Hoidon tavoitteena on, että palaat pian normaaliin elämänrytmiin. Kuntoutumista edistää, että ulkoilet ja teet kotitöitä vointisi mukaan.
Kotiutuminen
Kotiin pääset 2–3 päivää leikkauksen jälkeen. Jos tarvitset tätä pidempään sairaalahoitoa, sinut siirretään terveyskeskukseen tai keskussairaalaan. Kaikki todistukset kirjoitetaan kotiinlähtöpäivänä: sairausloma, matkatodistukset, reseptit, mahdolliset muut todistukset.
Ennen kotiutusta tapaat osastolla myös aivokasvainhoitajan. Saat henkilökohtaisesti ohjeita lääkäriltä ja omahoitajalta.
Loppulausunnon voit lukea Kanta-palvelusta www.omakanta.fi. Mikäli haluat loppulausunnon postitse kotiin, on sinun pyydettävä sitä erikseen.
Sairausloma ja toipilasaika
Sairauslomaa kirjoitetaan vähintään neljä viikkoa. Jos et ole työssä, niin sama aika voidaan arvioida toipilasajaksesi. Toipumisen kannalta on eduksi, että ulkoilet ja teet kotitöitä vointisi mukaan. Voit myös kumarrella ja nostella normaalisti. Autolla-ajosta lääkäri antaa erilliset ohjeet.
Saunaan voi mennä päivä sen jälkeen, kun ompeleet tai haavahakaset on poistettu. Kuumat löylyt ja porealtaat voivat aiheuttaa epämukavaa oloa ja pahoinvointia. Voi olla hyvä aloittaa ne toisen henkilön valvonnassa. Suihkussa voi käydä tavalliseen tapaan.
Leikkaus ei rajoita sukupuolielämää.
Vaikeasta sairaudesta toipuminen voi aiheuttaa mielialojen vaihtelua, ärtyneisyyttä ja itkuisuutta. Sairaudesta keskusteleminen läheisten ja hoitohenkilökunnan kanssa voi auttaa sinua ahdistavien kokemustesi käsittelyssä. Jos mielialaongelmat jatkuvat yli kolme kuukautta, kannattaa viimeistään silloin hakeutua ammattiauttajan hoitoon.
Kotilääkkeet
Sairaalassa aloitetut lääkekuurit (deksametasoni ja mahansuojalääke) tulee syödä loppuun ohjeiden mukaisesti.
Päänsärkyä voi olla kotonakin. Käytä tarpeen mukaan reseptillä saamiasi lääkkeitä tai parasetamolia (esim. Panadol®) tai ibuprofeenia (esim. Burana ®), joita saa myös ilman reseptiä.
Kasvohermohalvaukseen (jos sinulla sellainen on) liittyy silmän sulkemisen heikkous (avoluomi). Mikäli sinun tarvitsee käyttää silmätippoja tai silmävoiteita, saat niistä erillisen ohjeen.
Jälkitarkastus
Polikliininen jälkitarkastus on yleensä neljän viikon kuluttua joko Taysissa neurokirurgian poliklinikalla tai oman keskussairaalan neurologian poliklinikalla. Jälkitarkastusajan saat joko lähtiessäsi kotiin tai kirjeitse myöhemmin.
Aivokasvainhoitaja soittaa sinulle kotiin 2–4 viikkoa kotiutumisen jälkeen.
Ota yhteyttä, jos
-
haava alkaa punoittaa, erittää tai se kipeytyy,
-
haavasta alkaa vuotaa kirkasta nestettä (aivonestettä eli likvoria), tai
-
päänsärky pahenee ja särkylääkkeet eivät poista kipua.
Yhteydenotot
-
Neurokirurgian poliklinikka, puhelin 03 311 64639 (takaisinsoittonumero)
-
Vuodeosasto 6A, puhelin 03 311 66306
-
Aivokasvainhoitaja, puhelin 044 472 9594, arkisin kello 9–14.
Käytössämme on myös hoitokeskustelu Omatays.fi palvelun kautta. Palvelua varten tarvitset PIN-koodin, joka on 4483.
Vastaamme palvelun kautta lähetettyihin viesteihin kahden arkipäivän kuluessa.
Palaute
-
asiakaspalautelomakkeella vuodeosaston ovensuussa olevaan palautelaatikkoon
-
postitse osoitteella Neurokirurgian vastuuyksikkö, Tays, PL 2000, 33521 Tampere
-
internetissä: https://pirha.fi/asiakaspalaute
Kiitos, että valitsit hoitopaikaksesi Taysin neurokirurgian vastuuyksikön.