Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.79

Silmänpaineleikkaus päiväkirurgisesti (putkileikkaus)

Ilmoittaudu toimenpiteeseen tullessasi Silmäkeskuksen sisääntuloaulan automaatilla. Siirry silmätautien leikkausosaston odotustilaan, joka sijaitsee 2. kerroksessa.

Varaa käyntiin koko päivä. Suurin osa tämän tyyppisistä leikkauksista tehdään päiväkirurgisesti, jolloin kotiudut sairaalasta leikkauspäivänä. Leikkauspäivän illan ja seuraavan yön aikana tulisi kotona olla aikuinen ihminen seurana.

Leikkaukseen valmistautuminen

Tutkimukset

Kutsukirjeen etusivulla on erikseen mainittu etukäteistutkimuksista, mikäli niitä tarvitaan ennen leikkausta. Nämä tutkimukset eivät vaadi ravinnotta oloa.

Silmätipat 

Sinulle on kirjoitettu Oftan Dexa-Chlora silmätipoista sähköinen resepti apteekkiin. Aloita Dexa-Chlora silmätippojen käyttö 3 päivää ennen leikkausta annoksella 1 tippa 4 kertaa päivässä molempiin silmiin. Jos sinulla on käytössä muita silmätippoja, jatka niiden käyttöä Dexa-Chlora silmätippojen ohessa. Pidä eri tippojen tiputuksen välillä noin 5 minuutin tauko. Mikäli et itse kykene tiputtamaan silmätippoja ennen ja jälkeen leikkauksen, sovi tiputuksesta kotona joko läheisen tai tuttavasi kanssa.

Peseytyminen

Peseydy huolellisesti leikkausta edeltävänä iltana ja pese myös hiukset. Älä laita meikkiä tai kasvorasvoja leikkauspäivän aamuna. Silmäleikkauksessa ei saa olla tekoripsiä, kynsilakkaa eikä geelikynsiä. Poista kaikki korut.

Ravinnotta sairaalaan

Leikkauspäivänä tulee olla syömättä ja juomatta kuusi (6) tuntia ennen sairaalaan saapumista. Myös purkat ja pastillit ovat kiellettyjä. Kaksi (2) tuntia ennen sairaalaan tuloa voit juoda pienen lasillisen vettä (ei kahvia, teetä, maitoa, mehua). Alkoholia ei saa nauttia leikkausta edeltävänä eikä leikkauspäivänä.

Henkeä uhkaavan komplikaatiovaaran vuoksi tätä ohjetta on noudatettava. Leikkaus perutaan, mikäli ohjetta ei ole noudatettu.

Lääkehoito

Ota kaikki säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet leikkausaamuna, ellei kutsukirjeen etusivulla toisin mainita. Diabeetikot saavat kutsun mukana erilliset ohjeet diabeteslääkkeiden ottamisesta leikkauspäivänä (katso kutsukirjeen etusivu).

Ota sairaalaan mukaan ajantasainen lääkelista, omat henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetut astmasuihkeet/COPD-lääkkeet, insuliinikynät ja lääkkeet, joilla on vaihtokielto rinnakkaisvalmisteen käyttöön tai muut mahdolliset harvinaiset käytössäsi olevat lääkkeet sekä tarvitsemasi apuvälineet (cpap-laite maskeineen, liikkumisen apuvälineet).

Lopeta vitamiinivalmisteiden käyttö kaksi viikkoa ennen toimenpidettä.

Marevan-lääkkeen käyttäjällä INR-arvon tulee kontrolloida muutamaa päivää ennen leikkausta (katso ohje kutsukirjeen etusivu). Mikäli erillistä ohjetta ei ole, ota yhteyttä hoidonsuunnitteluun.

Mikäli terveydentilassasi on tapahtunut muutoksia (esim. sairastettu aivo- tai sydäninfarkti) tai sinulle on aloitettu pysyvä lääkitys (esim. Marevan, insuliini) vasta leikkausjonoon asettamisen jälkeen, ota yhteys hoidonsuunnittelijaan numeroon 03 311 69139.

Kotiutuminen ja jatkohoito

Kotihoito-ohjeet ja tarvittavat todistukset saat kotiutuessasi. Lasku hoidosta lähetetään postitse. Silmänpaineleikkauksen jälkeen ponnistelu on kielletty. Kotiin kannattaa varata kipulääkettä.

Pääsääntöisesti ensimmäinen jälkitarkastus on leikkauksen jälkeisenä aamuna Silmäkeskuksessa. Voit yöpyä omakustanteisesti esimerkiksi Silmäkeskuksen kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevassa Norlandia Care Tampere Hotellissa. Hotellin vastaanoton puhelinnumero on 050 384 4400 ja sähköpostiosoite on tampere@norlandiacare.fi.

Sairaalaan tulon KELA korvaa julkisen kulkuneuvon mukaan ja voimme antaa todistuksen taksia varten vain sairauden perusteella. Päiväkirurgisen silmäleikkauksen jälkeen voit kotiutua KELA-taksilla. Heti silmäleikkauksen jälkeen et itse saa ajaa autoa.

Tiedustelut ja peruutukset

Lähetteen tai poliklinikkakäynnin perusteella tehty toimenpidepäätös on voimassa yhden vuoden. Perustellusta syystä voit siirtää toimenpidettä kerran, useampi siirto johtaa toimenpidejonosta poistamiseen.

Mikäli sinulla on kysyttävää silmäleikkaukseen liittyvissä asioissa tai tarjoamamme leikkausaika ei sovi tai sairastut äkillisesti, ota yhteys mahdollisimman pian hoidonsuunnittelijan numeroon 03 311 69139 kello 8–15. Tai muuna aikana silmätautien osastolle numeroon 03 311 66987. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi nauhoitteen ohjeen mukaisesti.