Tays / korva- ja suusairaudet
Potilasohje 55.00.35

Kurkunpään tähystys (laryngomikroskopia)

Miksi tehdään?

Toimenpide tehdään yleensä koepalan saamiseksi kurkunpäästä. Laryngomikroskopian avulla voidaan myös hoitaa tai poistaa kokonaan erilaisia limakalvomuutoksia tai kasvaimia. Laryngomikroskopia tehdään aina nukutuksessa.

Toipuminen heti toimenpiteen jälkeen

Laryngomikroskopian jälkeen kurkku saattaa olla hiukan kipeä, mutta voimakasta kipua ei yleensä ole. Särkylääkettä voi ottaa tarvittaessa. Toimenpiteen jälkeisestä päivästä alkaen saa syödä normaalisti, mutta joskus voi kurkkukivun takia normaalia pehmeämpi ja viileämpi ruoka olla tarpeen muutaman päivän ajan. Äänihuulten ärsytyksen ja turvotuksen takia ääni on laryngomikroskopian jälkeen usein käheämpi kuin ennen toimenpidettä. Tämä korjaantuu yleensä muutamassa viikossa. Joskus voi liman mukana kurkusta tulla hieman verta.

Kotiutuminen toimenpiteen jälkeen

Pienen toimenpiteen jälkeen hyväkuntoinen potilas voi kotiutua vuodeosastolta jo toimenpidepäivänä tai yhden yön seurannan jälkeen. Isompien toimenpiteiden jälkeen seuranta- ja hoitoaika voi olla pidempi.

Sairausloman kesto ja oma hoito sinä aikana

Sairausloma on yleensä 1–2 viikkoa toimenpiteestä ja ammatista riippuen. Tänä aikana saa puhua säästeliäästi normaalia äänellä (ei kuiskaten). Runsasta ja voimakasta äänen käyttöä tulee välttää, samoin yskimistä, rykimistä ja hengästymistä. Kevyt ulkoilu ja liikkuminen ei haittaa paranemista.

Yhteydenotto

Jos toimenpiteen jälkeen ilmenee hengenahdistusta, kovaa kipua, kuumetta tai nielemisvaikeuksia, ota yhteys:

Tays Keskussairaala: korvatautien poliklinikka, puhelin 03 311 65997. Numero on takaisinsoittonumero. Voit jättää viestin koska tahansa. Takaisinsoittoaika kerrotaan sinulle kun jätät pyynnön

Tays Valkeakoski: korvatautien poliklinikka arkisin kello 7.30–15, puhelin 03 311 67324

Muuna aikana: Tays Keskussairaala, osasto 6B, puhelin 03 311 66346