Tays / sädehoito
Potilasohje 65.00.04

Suun ja kaulan alueelle sädehoitoa saavan potilaan suunhoito

Suun hoito on tärkeää sädehoidon aikana

Hyvä suun ja hampaiden terveydentila on välttämätön ennen sädehoitoa. Hoida suuta ja hampaita huolellisesti, sillä sädehoito aiheuttaa limakalvoille tulehdusreaktion, vähentää syljen eritystä ja aiheuttaa suun kuivumista. Puhtaassa suussa sädehoidon aiheuttama tulehdus paranee nopeammin. Suutulehdus voi johtua sienitulehduksesta, jonka tunnistaa kielessä tai posken limakalvoilla olevina vaaleina laikkuina tai katteena. Hoitava lääkäri voi määrätä sinulle lääkkeen tulehduksen hoitamiseksi.

Hampaiden pesu

Älä harjaa hampaita välittömästi syömisen jälkeen, koska sylki muuttuu tällöin happamaksi. Harjaus ja hapan sylki yhdessä kuluttavat hampaiden pintaa.

Jos hammastahna ärsyttää suun limakalvoja, vaihda väkevän hammastahnan tilalle suuta ärsyttämätön tahna tai pese hampaat pelkällä vedellä. Jos suun kipeyden vuoksi hampaiden pesu ei onnistu hammasharjalla, suun puhdistukseen voi käyttää desinfioivaa suuvettä, esimerkiksi Biotene®. Purskuttele desinfioivalla liuoksella suu aamuin ja illoin.

Ksylitolin ja fluorin käyttö

Päätä ateriat ja välipalat ksylitolipitoisiin valmisteisiin (esimerkiksi ksylitolipurukumi tai -pastillit), silloin kun pastillien imeskely tai purukumin pureskelu onnistuu. Jos suun kunto sallii, käytä ksylitolipurukumia tai -pastilleja myös aterioiden välillä. Ksylitolin vaikutuksesta syljen hampaita suojaava vaikutus tehostuu ja sen eritys lisääntyy.

Käytä iltaisin hampaiden pesun jälkeen fluoritabletteja tai -purskutteluliuosta (Fludent 0.25 mg® ja Xylisuu® imeskelytabletit tai natriumfluoridiliuos). Fluori vahvistaa hampaita säännöllisesti käytettynä.

Kipeän suun hoito

Syö miedon makuista, haaleaa ruokaa ja käytä janojuomaksi pelkkää vettä. Mausteinen, kuuma ruoka ja väkevä, kuuma juoma aiheuttavat helposti suun ärtymistä. Voit kokeilla jääpalojen imeskelyä suun kirvelyn helpottamiseksi. Haalea kamomillatee voi myös lievittää kipua.

Käytä ennen ateriaa limakalvopuudutetta (esimerkiksi Lidokaiini suuvesi), jos syöminen on suun arkuuden vuoksi vaikeutunut. Limakalvopuudute vaikuttaa paremmin, kun huuhtelet suun ensin keittosuolaliuoksella. Nielaise puuduteainetta pieni määrä, jolloin nielu puutuu ja nieleminen helpottuu.

Huuhtele suu ruokailun jälkeen keittosuolaliuoksella tai vedellä ja käytä sädehoitopotilaan suuvettä kahdesti päivässä. Limakalvoja suojaavana aineena voi käyttää esimerkiksi Antepsin® -mikstuuraa tai Alsucral® -liuosta. Limakalvoja suojaava lääkitys voi heikentää muiden suuvesien muodossa käytettävien lääkkeiden tehoa (esimerkiksi limakalvopuudute ja sienilääke), joten käytä sitä vasta muun lääkityksen jälkeen.

Tarvittaessa käytä kuivan suun kostutusaineita (Salisynt®, Oralbalance® -geeli) useita kertoja vuorokaudessa jo ensimmäisestä sädehoitoviikosta lähtien. Suun kostutusaineet liukastavat suuta ja helpottavat puhumista ja nielemistä.

Kipeän suun hoidossa ovat lisäksi kipulääkkeet usein välttämättömiä. Lääkkeiden käytöstä saa ohjeet hoitavalta lääkäriltä.

Hammasproteesin hoito

Harjaa hammasproteesit huolellisesti ja purskuttele suu vedellä tai keittosuolaliuoksella aina ruokailun jälkeen.

Käytä hammasproteeseja sädehoidon aikana mahdollisimman vähän. Ikenet turpoavat sädehoidon vaikutuksesta ja proteesit aiheuttavat helposti arkoja hankaumia suuhun.

Säilytä proteesit vedessä. Levitä suuta kosteuttavaa geeliä (Oralbalance®) hammasproteesien sisäpinnoille. Näin proteesien hankausvaikutus vähenee.

Sädehoidon aikana suuhun voi tulla helposti sienitulehdus. Levitä lääkärin määräämää sienilääkettä hammasproteeseihin. Tällöin taudin aiheuttajat tuhoutuvat myös proteeseista.

Sädehoidon jälkeen

Sädehoidon aiheuttamat välittömät sivuvaikutukset, kuten kipu ja puhevaikeudet jatkuvat noin 2 – 5 viikkoa hoidon jälkeen. Sivuvaikutukset lievenevät vähitellen, mutta esimerkiksi makuaistiin ja syljen eritykseen voi jäädä pysyviä muutoksia. Syljen suojaavan vaikutuksen vähennyttyä hampaat reikiintyvät nopeasti ja ikenet tulehtuvat herkästi. Käy sädehoidon jälkeen säännöllisin välein hammaslääkärissä. Jatka myös hampaistoystävällisiä ruokailutottumuksia ja hampaiden huolellista hoitoa.

Suun hoidossa käytettäviä aineita

  • Suun huuhteluun: Keittosuolaliuos, valmis tai itse tehtynä; yksi teelusikallinen ruokasuolaa yhteen litraan vettä, joka keitetään ja jäähdytetään.
  • Hampaiden ja suun puhdistukseen: Biotene® suuvesi
  • Suun puudutukseen: Lidokaiini suuvesi (reseptilääke)
  • Limakalvon suojaamiseen: Antepsin® mikstuura, Alsucral®, Sädehoitopotilaan suuvesi (reseptilääke)
  • Suun kostutukseen: Salisynt®, Oralbalance®
  • Hampaiden vahvistamiseen: Ksylitolipurukumit ja - pastillit, Fludent ® - ja Xylisuu® imeskelytabletit ja natriumfluoridiliuos.