Tays Valkeakoski / päiväkirurgia
Potilasohje VALS.55.03

Lapsipotilas Tays Valkeakosken päiväkirurgisessa yksikössä

Saattajalle huomioitavaa

Varaa aikaa toimenpidettä varten koko päivä. Toimenpiteen jälkeiseen tarkkailuun saattaa kulua useitakin tunteja. Huomioi myös oma ruokailusi. Osasto rauhoitetaan toimenpidepotilaille, perheen muut lapset eivät voi olla mukana toimenpideosastolla. Toimenpidehuoneeseen ja heräämötiloihin pääsee vain yksi saattaja. Saat osallistua lapsen hoitoon ennen ja jälkeen toimenpiteen.

Kerro lapselle toimenpiteestä

Kerro lapselle toimenpiteestä etukäteen kaikessa rauhassa. Kouluikäisten on syytä tietää toimenpiteestä heti päätöksen jälkeen, 2–3 -vuotiaan pari päivää ennen sairaalaan tuloa ja pienemmän edellisenä päivänä. On tärkeää, että lapsi voi luottaa kerrottuihin asioihin. Jos et osaa vastata lapsen kysymyksiin, lupaa selvittää asia, kun tulette yhdessä sairaalaan.

Ravinnotta olo

 • Lapsi saa syödä kiinteää ruokaa 6 tuntia ennen sairaalaan tuloa.
 • Lapsi saa juoda kirkasta nestettä (esim. pillimehua, sokerivettä, ei maitoa) vielä 2 tuntia ennen sairaalaan tuloa.
 • Alle yksivuotiaat saavat juoda rintamaitoa tai vastikemaitoa 4 tuntia ennen sairaalaan tuloa.
 • Paastoajat eri-ikäisillä:
  • alle yksivuotiaat: paastoaika kirkkaasta nesteestä 2 tuntia, rinta- ja vastikemaidosta 4 tuntia, kaikesta muusta 6 tuntia
  • yli yksivuotiaat: paastoaika kirkkaasta nesteestä 2 tuntia, kaikesta muusta 6 tuntia

Tyhjä vatsa on tärkeää nukutuksen ja toimenpiteen turvallisuuden vuoksi. Ohjeen noudattamatta jättäminen johtaa toimenpiteen peruuntumiseen.

Ota sairaalaan mukaan

 • lapsen henkilökohtaiset lääkkeet
 • käytössä olevat hoitovälineet ja -laitteet, esimerkiksi astmainhalaattori, verensokerimittari
 • tarvittaessa vaipat, tuttipullot ja maidonkorvikkeet sekä varavaatteet

Äkilliset sairaudet on hoidettava ennen toimenpidettä

Lapsen on oltava täysin terve kaksi viikkoa ennen toimenpidettä. Poikkeuksena infektiokierteessä olevat korva-, kita-ja nielurisalapset joista on neuvoteltava erikseen anestesialääkärin kanssa.

Toimenpidepäivän kulku

Sairaalaan tuloaika soitetaan teille edellisenä arkipäivänä kello 13–15. Samalla varmistetaan toimenpidekelpoisuus. Potilaat kutsutaan hyvissä ajoin valmisteluja varten, joten tuloaika ei ole toimenpiteen aloitusaika.

Ilmoittautumisen jälkeen lapsi saattajineen ohjataan odotustilaan, josta hoitaja hakee lapsen vaatteiden vaihdolle ja antaa tarvittaessa esilääkkeen. Lapsen vanhempi saa olla lapsen mukana koko toimenpidepäivän ajan toimenpideaikaa lukuun ottamatta.

Hoitaja hakee lapsen ja vanhemman toimenpidehuoneeseen. Useimmiten pieni lapsi nukutetaan vanhemman syliin maskin kautta hengitettävän nukutusaineen avulla. Isompi lapsi voidaan nukuttaa myös kanyylin kautta annettavan nukutusaineen avulla. Iho voidaan puuduttaa etukäteen. Vaikka tilanne voi olla myös vanhemmalle jännittävä, on tärkeää että pysyt rauhallisena, sillä tunnetila välittyy myös lapseen. Lapsen nukahtamisen jälkeen vanhempi ohjataan odotustilaan.

Toimenpiteen jälkeen lapsi viedään heräämöön ja vanhempi saa tulla lapsen luo. Joskus lapsi nukkuu vielä heräämössäkin pitkän aikaa. Toimenpiteen jälkeen heräämössä hoitaja seuraa lapsen vointia ja kipua ja lääkitsee tarvittaessa.

Lapsi pääsee kotiin toimenpidepäivänä. Ennen kotiutusta lapsen pitää syödä ja juoda jotain ja kivun pitää olla hallinnassa suun kautta annettavilla kipulääkkeillä. Ennen kotiinlähtöä saat sekä kirjallista että suullista ohjausta lapsen kotihoidosta. Kotihoito-ohjeet sisältävät tietoa tehdystä toimenpiteestä, kivunhoidosta ja jatkohoidosta. Mukaan saat myös sähköiset lääkereseptit ja lääkärintodistukset. Kotihoito-ohjeesta löytyy yhteystiedot mahdollisten ongelmatilanteiden varalta. Kotimatka tapahtuu taksilla tai omalla autolla. Alle kouluikäiselle lapselle suositellaan kotimatkalle toista aikuista kuljettajan lisäksi. Toimenpidepäivän on hyvä olla lapselle rauhallinen lepopäivä.

Katso video lapsipotilaille ja heidän vanhemmilleen

Tiedustelut tai peruutukset

Voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai tarvittaessa perua ajan mahdollisimman pian numerosta 03 311 67959 arkisin kello 9-11 ja 12-14.

Tervetuloa toimenpiteeseen!