Tays / gastroenterologia
Potilasohje 10.13.09

Ruokatorven, mahalaukun ja haiman alueen ultraäänitähystys

Tutkimuksella selvitetään mahalaukun tai ruokatorven limakalvon alaisia seinämämuutoksia sekä mahaa lähinnä olevien elinten kuten haiman ja sappitiehyiden sairauksia.

Valmistautuminen

Ole syömättä ja tupakoimatta edellisestä illasta lähtien tai vähintään kuusi tuntia ennen tutkimusta. Vettä voit juoda vielä kaksi tuntia ennen tutkimusta.

Ohjeita lääkityksestä

Voit ottaa säännöllisessä käytössäsi olevat lääkkeet, kuitenkin vähintään kaksi tuntia ennen toimenpidettä. Diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet voit jättää ottamatta. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Jos sinulla on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys (esimerkiksi Marevan, Pradaxa, Xarelto, Brillique, Plavix, Eliquis, Efient, Lixiana, Clopidogrel, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke), etkä ole saanut ohjetta lääkkeen annostelusta tutkimusta edeltäville päiville, ota yhteyttä tähystävään yksikköön.

Sydämen tekoläppäpotilaiden tulee AINA ottaa yhteys ennen MAREVAN-muutoksia tähystävään yksikköön.

Ota sairaalaan mukaan lista käytössäsi olevista lääkkeistä tai esitietokaavake.

Raskaus

Mikäli olet raskaana, ota yhteys tähystävään yksikköön ennen tutkimusta.

Tutkimuksen kulku

Sinulle laitetaan suonensisäinen tiputus, jonka kautta sinulle annetaan rauhoittavaa lääkettä ja kipulääkettä. Lääkäri tekee toimenpiteen taipuisalla, letkumaisella tähystimellä. Hän ohjaa sen suun kautta ruokatorveen, siitä mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen saakka. Tutkimus kestää noin 45–60 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen

Vointiasi seurataan poliklinikalla vähintään kaksi tuntia. Esilääkityksen vuoksi autolla ajo on kielletty tutkimuspäivänä. Lääkkeen vaikutus saattaa jatkua useita tunteja, aiheuttaen esimerkiksi väsymystä ja muistihäiriöitä. Sinulla tulee olla hakija saattamassa teidät kotiin. Mikäli sinulle tulee seurannan aikana kipuja tai vointisi huononee, sinut saatetaan ottaa vuodeosastolle jatkoseurantaan.

Ajan peruminen

Sinun tulee tehdä vastaanottoajan peruminen tai siirto viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen tähystysaikaa, paitsi äkillisissä sairaustapauksissa. Muussa tapauksessa käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä ajasta peritään peruutusmaksu sairaanhoitopiirin hinnaston mukaisesti. Jos perut ajan viimeistään kolme vuorokautta (72 tuntia) ennen toimenpidettä, maksua ei peritä. Ajanperuutukset otamme vastaan ainoastaan soittamalla.

Yhteystiedot

Voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai tarvittaessa perua ajan mahdollisimman pian tähystysyksiköstä. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Noudata vastaajan ohjeita. Soitamme sinulle virka-aikana takaisin.

Tays Keskussairaala: puhelin 03 311 66694