Tays / gastroenterologia
Potilasohje 20.13.15
Sappitiehytdreenin laittoon tai vaihtoon tulevalle potilaalle
Ennen toimenpidettä
Käy verikokeissa terveyskeskuksen laboratoriossa tai Fimlab Laboratoriot Oy:n toimipisteessä 1-3 vuorokautta ennen toimenpidettä. Verikoepyynnöt ovat valmiina laboratoriossa. Voit syödä ja juoda normaalisti ennen verikokeita.
Ajanvarauksen Fimlab Laboratoriot Oy:n toimipisteisiin voi tehdä itse internetissä osoitteessa www.fimlab.fi tai puhelimitse numerosta 010 808515.
Valmistautuminen
Toimenpide on samana päivänä, joten ole syömättä edellisestä illasta lähtien. Vettä voit juoda.
Voit ottaa säännöllisesti käytössä olevat lääkkeet aamulla veden kanssa, mutta diabeteksen hoitoon tarkoitetut tablettilääkkeet voit jättää toimenpideaamuna ottamatta. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes etkä ole saanut ohjetta insuliinin annostelusta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä hoitavaan yksikköön.
Mikäli käytössäsi on verenohennuslääke Marevan, Disperin, Aspirin, Asasantin, Primaspan, Pradaxa, Plavix, Brilique, Eliquis, Efient, Xarelto, Klopidogreeli, Klexane, Innohep tai jokin muu verenohennuslääke etkä ole saanut ohjeita lääkkeen ottamisesta tai tauottamisesta ennen toimenpidettä, ota yhteyttä hoitavaan yksikköön.
Mikäli sinulla on antibioottiyliherkkyys, siitä on hyvä mainita osastolle tullessa.
Toimenpide
Sappitiehytdreenin eli PTD-dreenin (percutaneous transhepatic cholangioraphy / drainage) laitossa toimenpideradiologi vie paikallispuudutuksessa ohuen neulan ihon ja maksan läpi sappiteihin ultraääni- tai läpivalaisuohjauksessa. Samaa reittiä sappiteihin viedään laskuputki eli dreeni, joka varmistaa sappinesteen tyhjenemisen sappiteistä joko ulos keräyspussiin tai suoraan pohjukaissuoleen. Tarkoituksena on useimmiten laukaista tai hoitaa sappitietukos. Toimenpiteen jälkeen seuraamme vointiasi osastolla mm. dreenin laittoon liittyvän verenvuotoriskin takia. Varaudu olemaan sairaalassa seuraavaan päivään.
Jatkohoito
Sairaalassamme on käytössä erilaisia PTD-dreenejä. PTD-dreneeraus voi olla pysyvä tai väliaikainen tilanteesta riippuen. Saat toimenpiteen yhteydessä ohjeet jatkohoidosta ja dreenin huuhtelusta. Jos PTD-dreeniä pidetään paikallaan pidempään, se on vaihdettava noin kolmen kuukauden välein ja aikaisemmin, jos ilmaantuu merkkejä tukkeutumisesta tai dreenin liukumisesta pois paikaltaan. Osa PTD-dreeneistä voidaan myöhemmin poistaa tai korvata sisäisellä sappitieproteesilla.
Tiedustelut ja peruutukset
Jos sinut on kutsuttu PTD-dreenin laittoon, voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai tarvittaessa perua ajan mahdollisimman pian puhelinnumerosta 03 311 69719. Jos taas kutsu koskee PTD-dreenin vaihtoa, soita tiedustelut ja ajan perumiset numeroon 03 311 66167. Osastohoidon aikana ja sen jälkeen tiedustelut numerosta 03 311 66347.
Muuta huomioitavaa
Osaston hoitopäivät ovat maksullisia. Maksut määräytyvät maksuasetuksen mukaisesti. Lähetämme laskun jälkikäteen. Käyttämättä ja peruuttamatta jääneistä ajoista perimme maksun 18 vuotta täyttäneiltä.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sairaalat ovat opetussairaaloita, joten potilaiden hoitoon osallistuu sekä lääketieteen että sairaanhoidon opiskelijoita. Opiskelijoiden suorittamat tutkimukset ja toimenpiteet tapahtuvat pätevän lääkärin tai hoitajan valvonnassa. Potilaalla on oikeus kieltäytyä opetuspotilaana olosta.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sairaalat ovat savuttomia. Tupakointi on sallittu vain siihen osoitetuilla paikoilla ulkotiloissa. Sairaaloiden kahvioissa ja kioskeissa ei myydä tupakkatuotteita.
Matkapuhelimet ja mobiililaajakaistat häiritsevät joidenkin hoito- ja tutkimuslaitteiden toimintaa, joten niiden käyttö sairaalassa on rajoitettua. Näiden laitteiden käyttö on kielletty leikkaussali-, tehohoito-, heräämö-, dialyysi- ja muissa tiloissa, joissa käytetään häiriytyviä laitteita kuten infuusiopumppuja potilaaseen kytkettynä.
Sairaala ei vastaa omaisuudestasi, joten pyydämme jättämään kotiin suuret rahasummat, korut sekä pankki- ja luottokortit.