Lasten päivystys

Tays Keskussairaalan lasten päivystyksessä tutkimme ja hoidamme ympärivuorokautisesti kiireellistä apua ja hoitoa tarvitsevia alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria. Tapaturman vuoksi tulevat lapset hoidetaan Tays Päivystys Acutassa.

Jos epäilet lapsellasi koronavirustartuntaa, ota yhteys ensisijaisesti omalle terveysasemalle tai koronapuhelimeen 03 311 65333. Jos olet tulossa lastentautien päivystykseen ja epäilet lapsellasi koronavirusta, soita ensin lasten päivystyksen numeroon 03 311 65713.

Taysin lasten päivystyksessä hoidetaan tapaturmia lukuun ottamatta kaikki alle 16-vuotiaat potilaat, joilla on äkillinen oire tai sairaus, myös psykiatriset lapsipotilaat.

Tays Päivystys Acutassa hoidetaan alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret, jotka tarvitsevat hoitoa tapaturman vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kaatumisesta, putoamisesta tai muusta onnettomuudesta aiheutuneet vammat, murtumaepäilyt, palovammat ja haavat.

Päivystykseen tullaan vain silloin, kun hoito ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään.

Jos lapsi sairastuu äkillisesti arkipäivänä päiväaikaan, vie hänet kotikuntasi terveysasemalle tai muulle lääkäriasemalle. Tarvittaessa lapselle kirjoitetaan sieltä lähete Tays lasten päivystykseen. Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin hoidamme myös muita kiireellistä hoitoa tarvitsevia lapsia, jotka eivät voi odottaa hoitoa terveysaseman avautumiseen asti.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa, esimerkiksi jos lapsi on tajuton, kouristava tai vaikeassa hengenahdistuksessa, voitte tulla ambulanssilla ilman lähetettä. Ambulanssin henkilökunta osaa kuljettaa oikeaan hoitopaikkaan.

Tays Valkeakosken päivystys hoitaa alueensa lapsipotilaita ympäri vuorokauden kaikkina päivinä.

Tarkista kotikuntasi päivystysohjeet täältä: Mihin päivystykseen?

Yhteystiedot

 • Osoite Tays Keskussairaala, Elämänaukio 2, L-rakennus, 1. kerros
 • Omalla autolla saapuessa kätevintä on saapua pysäköintihallin kautta. Hallista on hissiyhteys lasten ja nuorten sairaalaan. Pysäköintihallin osoite on Kuntokatu 2, Tampere. Hallin kautta onnistuu myös saatto- ja jättöliikenne.
 • Julkisilla kulkuneuvoilla tultaessa sisäänkäynti on Taysin uuden pääaulan kautta. Pääsisäänkäynnin osoite on Elämänaukio 2. Aukio on tarkoitettu vain kevyelle liikenteelle. Pääaula on avoinna kello 6–22. Oven ollessa suljettu soita ovikelloa.
 • Päivystykseen kannattaa soittaa ennen kuin tulee vastaanotolleiltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Päivystysavun maksuton numero 116117 palvelee 24/7 kaikkien kuntien asukkaita.
 • Muutoin sairaanhoitaja VAIN kiireellisissä erikoissairaanhoidon päivystysasioissa: 03 311 65713
 • Tampereen kaupungin terveyspalvelujen neuvonta 03 10023 on nyt tarkoitettu vain kiireettömiin terveysasioihin Tampereen ja Oriveden asukkaille.

Ketä lasten päivystyksessä hoidetaan?

Tays lasten päivystyksessä hoidettavia tilanteita ovat esimerkiksi:

 • tajuton tai hengittämätön lapsi
 • lapsen hengenahdistus
 • lapsen kouristuskohtaus
 • käärmeenpureman saanut lapsi
 • sähköiskun saanut lapsi
 • lasten päivystykselliset sisätautiongelmat
 • pikkulapsen ripuli-oksennustauti
 • alle kolmen kuukauden ikäisen lapsen kuume.
 • vatsakivut
 • päivystykselliset psyykkiset ongelmat

Kun on kyse tapaturmasta, kuten putoamisesta, liikenneonnettomuudesta tai palovammasta, vie lapsi Tays Päivystys Acutaan.

Hoito lasten päivystyksessä

Yleensä terveyskeskus- tai yksityislääkäri lähettää lapsen tai nuoren lastentautien päivystykseen, kun hän arvioi tämän tarvitsevan erikoissairaanhoidon tutkimuksia tai hoitoa. Myös kaikki mahdollista osastohoitoa tarvitsevat lapset lähetetään lasten päivystyspoliklinikalle lääkärin arvioon. Näitä lapsia hoidamme lasten päivystyksessä ympäri vuorokauden kaikkina päivinä.

Hoidamme päivystyspotilaita lääketieteellisen kiireellisyyden perusteella. Lapsen äkillisen sairauden ja oireen selvittely sekä hoidon tarve määräytyvät oireiden ja lapsen voinnin ja iän mukaan. Keskimääräinen hoitoaika on 3–4 tuntia. Lasta ei voi jättää yksin päivystyspoliklinikalle, vaan huoltajan on oltava hänen kanssaan koko ajan.

Jos lapsi sairastaa vesirokkoa, asiasta on ilmoitettava heti ulko-ovella.

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Merja Helminen
Osastonhoitaja Eeva Kääriä