Lasten päivystys

Tays Keskussairaalan lasten päivystyksessä tutkimme ja hoidamme ympärivuorokautisesti kiireellistä apua ja hoitoa tarvitsevia alle 16-vuotiaita lapsia ja nuoria. Tapaturman vuoksi tulevat lapset hoidetaan Tays Päivystys Acutassa.

Jos epäilet lapsellasi koronavirustartuntaa, katso toimintaohjeet täältä.
Ota yhteys ensisijaisesti omalle terveysasemalle tai koronapuhelimeen 03 311 65333.
Jos olet tulossa lastentautien päivystykseen ja epäilet lapsellasi koronavirusta, soita ensin lasten päivystyksen numeroon 03 311 65713.

Taysin lasten päivystyksessä hoidetaan tapaturmia lukuun ottamatta kaikki alle 16-vuotiaat potilaat, joilla on äkillinen oire tai sairaus, myös psykiatriset lapsipotilaat.

Tays lasten päivystyksessä hoidettavia tilanteita ovat esimerkiksi:

 • tajuton tai hengittämätön lapsi
 • lapsen hengenahdistus
 • lapsen kouristuskohtaus
 • käärmeenpureman saanut lapsi
 • sähköiskun saanut lapsi
 • lasten päivystykselliset sisätautiongelmat
 • pikkulapsen ripuli-oksennustauti
 • alle kolmen kuukauden ikäisen lapsen kuume.
 • kovat, äkilliset vatsakivut
 • päivystykselliset psyykkiset ongelmat

Tays Päivystys Acutassa hoidetaan alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret, jotka tarvitsevat hoitoa tapaturman vuoksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kaatumisesta, putoamisesta tai muusta onnettomuudesta aiheutuneet vammat, murtumaepäilyt, palovammat ja haavat.

Päivystykseen tullaan vain silloin, kun hoito ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään.

Miten toimin lapsen sairastuessa?

Jos lapsi sairastuu äkillisesti arkipäivänä päiväaikaan, vie hänet kotikuntasi terveysasemalle tai muulle lääkäriasemalle. Tarvittaessa lapselle kirjoitetaan sieltä lähete Tays lasten päivystykseen.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa, esimerkiksi jos lapsi on tajuton, kouristava tai vaikeassa hengenahdistuksessa, soittakaa hätänumeroon.  Ambulanssin henkilökunta osaa tarvittsessa kuljettaa teidät oikeaan hoitopaikkaan.

Mikäli lapsi sairastuu arkena kello 15 jälkeen tai viikonloppuna, tarkista kotikuntasi päivystysohjeet täältä: Mihin päivystykseen? Huomaa, että Tays Valkeakosken päivystys hoitaa alueensa lapsipotilaita ympäri vuorokauden kaikkina päivinä. Voit soittaa maksuttomaan päivystysavun puhelinnumeroon 116117, joka palvelee kaikkien kuntien asukkaita 24/7.

Hoidamme Taysin lasten päivystyksessä  arkena klo 15 jälkeen ja viikonloppuisin, tapaturmia lukuun ottamatta, kaikki lapsipotilaat, joiden tutkimukset ja hoito eivät voi odottaa hoitoa oman terveysaseman avautumiseen asti.

Yhteystiedot

 • Osoite Tays Keskussairaala, Elämänaukio 2, L-rakennus, 1. kerros
 • Omalla autolla saapuessa kätevintä on saapua pysäköintihallin kautta. Hallista on hissiyhteys lasten ja nuorten sairaalaan. Pysäköintihallin osoite on Kuntokatu 2, Tampere. Hallin kautta onnistuu myös saatto- ja jättöliikenne.
 • Julkisilla kulkuneuvoilla tultaessa sisäänkäynti on Taysin uuden pääaulan kautta. Pääsisäänkäynnin osoite on Elämänaukio 2. Aukio on tarkoitettu vain kevyelle liikenteelle. Pääaula on avoinna kello 6–22. Oven ollessa suljettu soita ovikelloa.
 • Päivystykseen kannattaa soittaa ennen kuin lähtee vastaanotolle iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Päivystysavun maksuton numero 116117 palvelee 24/7 kaikkien kuntien asukkaita.
 • Sairaanhoitajan numero 03 311 65713 palvelee sinua vain kiireellisissä erikoissairaanhoidon päivystysasioissa.
 • Tampereen kaupungin terveyspalvelujen neuvonta 03 5657 0023 palvelee joka päivä kello 7-22 ja on nyt tarkoitettu vain kiireettömiin terveysasioihin Tampereen ja Oriveden asukkaille.

Hoito lasten päivystyksessä

Hoitaja vastaanottaa lapsen tämän saavuttua päivystykseen ja tekee kiireellisyysarvion. Hoidamme päivystyspotilaita lääketieteellisen kiireellisyyden perusteella. Lapsen äkillisen sairauden ja oireen selvittely sekä hoidon tarve määräytyvät oireiden ja lapsen voinnin ja iän mukaan. Keskimääräinen hoitoaika on 3–4 tuntia. Lasta ei voi jättää yksin päivystyspoliklinikalle, vaan huoltajan on oltava hänen kanssaan koko ajan. Infektiokautena lapsella tulisi olla vain yksi saattaja.

Jos lapsesi sairastaa vesirokkoa, soita ennen tuloasi numeroon 03 311 65713

Vastuuhenkilöt

Apulaisylilääkäri Merja Helminen
Osastonhoitaja Eeva Kääriä

Lasten päivystyksen esittelyvideo