Sukupuolitaudit

Yleisin sukupuolitauti on klamydia, jota todetaan etenkin nuorilla aikuisilla. Muita seksin välityksellä tarttuvia tauteja ovat visvasyylä eli kondylooma, sukuelinherpes, tippuri, kuppa, hiv-infektio sekä B- ja C-hepatiitti. Testeihin ja tutkimuksiin voi hakeutua omalle terveysasemalle tai sukupuolitautipoliklinikalle.

Sukupuolitaudit tarttuvat pääosin suojaamattomassa yhdynnässä, joten kondomin käyttö suojaa useimmilta seksitautitartunnoilta. Tartunta on mahdollinen myös suuseksin välityksellä ja verikontaktin kautta.

Oireet ja toteaminen

Klamydiatartuntoja on etenkin 15–30 -vuotiailla nuorilla. Taudin itämisaika on pari viikkoa, mutta yli puolet tartunnan saaneista on oireettomia. Hoitamaton klamydia aiheuttaa lapsettomuutta ja altistaa kohdunulkoiselle raskaudelle, joten testeihin kannattaa hakeutua, jos vähänkin epäilee tartuntaa.

Myös sukuelinherpes sekä visvasyylä ovat yleisiä nuorten aikuisten tauteja. Ne voidaan todeta näkyvien oireiden perusteella ilman testejä.

Kuppa ja tippuri ovat useammin ulkomailta hankittuja ja yleisempiä vanhemmassa ikäryhmässä. Nekin ovat usein vähäoireisia tai oireettomia. Kuppa, tippuri, B- ja C-hepatiitti sekä hiv-infektio todetaan verikokeen avulla.

Lisäksi on joukko harvinaisia sukupuoliteitse tarttuvia tauteja kuten sankkerit, joita Suomessa ei juurikaan esiinny.

Sukupuolitautien hoito

Sukupuolitautipotilaita tutkitaan ja hoidetaan terveysasemilla, työterveys- ja opiskelijaterveydenhuollossa, nuorisoneuvolassa, yksityisillä lääkäriasemilla sekä erityisillä sukupuolitautipoliklinikoilla. Tutkimukset sukupuolitaudin toteamiseksi ovat julkisessa terveydenhuollossa potilaalle maksuttomia, kuten myös hoito sukuelinherpestä ja visvasyylää lukuun ottamatta.

Seksitautien ennaltaehkäisy ja hoito Pirkanmaan hyvinvointialueella

Hiv-potilaiden hoito on keskitetty Pirkanmaalla Taysin infektiopoliklinikalle.