Keuhkotoimenpidepotilaan hoitopolku

PolkukohtaLähete ja kutsu

Lääkärisi on tehnyt sinusta lähetteen tai konsultaation Keuhkosairauksien poliklinikalle, jossa keuhkosairauksien erikoislääkäri arvioi lähetteen kiireellisyyden. Erikoislääkäri suunnittelee tarvittavat tutkimukset ja mahdollisen lääkärin vastaanoton. Sairaanhoitaja suorittaa varaukset ja lähettää sinulle kutsun tutkimuksiin ja laboratoriokokeisiin. Kutsun saat postitse tai kiireellisissä tapauksissa puhelimitse tai tekstiviestillä. Halutessasi voit ottaa tutkimuksiin ja vastaanotolle mukaan läheisesi.

Toimenpidettä edeltävät tutkimukset ja ohjeet

Ennen toimenpidettä sinulle on määrätty mahdollisesti verikokeita (sis. sydänfilmi), puhalluskokeita sekä kuvantamistutkimuksia.

Saat kutsun mukana ohjeet toimenpidettä varten. Ohjeissa kerrotaan mm. verikokeista, lääketauoista, ravinnottomuudesta sekä toimenpiteestä ja päivän kulusta. Luethan ohjeet huolellisesti!

Tutkimuspäivä: keuhkoputken tähystys eli bronkoskopia

Sinut kutsutaan poliklinikalla tehtävään keuhkoputkien tähystykseen. Kirjeessä on sinulle sovittu saapumisaika, joka ei kuitenkaan ole varsinainen tähystysaika. Saavuttuasi sinulle tehdään tutkimusvalmisteluja, mm verenpaineen mittaus. Tarvittaessa sinun on mahdollista saada jännityksen lievittämiseen rauhoittavaa lääkitystä. Tutkimus tehdään toimenpidehuoneessa ja kestää tavallisesti 10-20 min, laajemmat tähystykset 30- 60 min.

Toimenpiteen aikana sinulta seurataan verenpainetta, happiarvoa ja sydämen rytmiä. Pääsääntöisesti tähystykset tehdään sieraimen kautta. Jos sieraimet ovat ahtaat, tehdään tähystys silloin suun kautta. Ennen tähystyksen alkua nenän limakalvot puudutetaan nestemäisellä puuduteaineella. Tähystys tehdään ohuella, taipuisalla tähystimellä, jonka päässä on valolähde ja kamera, jonka avulla lääkäri näkee keuhkoputket sisältä päin. Keuhkoputket puudutetaan tähystimen kautta. Tähystyksen aikana kerätään erilaisia näytteitä.

Tähystyksen päätyttyä voit keskustella lyhyesti lääkärin kanssa tähystyksestä ja mahdollista jatkoista. Vointiasi tarkkaillaan toimenpiteen jälkeen 30 min-2 h. Tähystyksen jälkeen nielusi on puutunut ja ruokailla voit vasta kahden tunnin kuluttua. Jos olet saanut rauhoittavaa lääkitystä, niin autolla ajaminen on kiellettyä.

Lääkäri tarkistaa näytteiden vastaukset noin viikon kuluttua. Vastauksen saat kotiin kirjeitse, puhelimitse tai sinulle on varattu vastaanottoaika sekä mahdollisia jatkotutkimuksia. ronski

Tähystykseen voidaan tulla myös sairaalan vuodeosaston kautta. Siinä tapauksessa vuodeosaston henkilökunta huolehtii tarvittavista valmisteluista ja kuljetuksista tähystyksiin.

Lue lisää keuhkoputkien tähystyksestä

Tutkimuspäivä: näytteenotto keuhkopussiontelosta eli pleurapunktio

Sinut kutsutaan polikliinisesti tehtävään keuhkopussin ultraäänitutkimukseen, jonka yhteydessä otetaan nestenäyte keuhkopussiontelosta. Näytteenotto tehdään paikallispuudutuksessa. Puudutuksen jälkeen lääkäri poistaa ylimääräisen nesteen ohuen neulan ja ruiskun avulla. Toimenpide kestää noin 15-20 minuuttia.

Toimenpiteen jälkeen sinulta otetaan verikokeita. Tarvittaessa otetaan myös keuhkokuva. Tämän jälkeen saat kotiutua.

Lue lisää keuhkopussinesteen näytteenotosta

Seuranta

Lääkäri tarkistaa näytteiden vastaukset noin viikon kuluttua. Vastauksen saat kotiin kirjeitse tai puhelimitse. Tarvittaessa sinulle varataan vastaanottoaika sekä mahdollisesti jatkotutkimuksia.