Rintojen röntgentutkimus, ultraäänitutkimus

Mammografia

Mammografia eli rintojen röntgentutkimus on rintarauhasen ensisijainen tutkimusmenetelmä. Tutkimus on nopea ja helppo. Mammografiatutkimukseen tarvitaan aina lääkärin lähete.

Mammografiatutkimukseen valmistautuminen

Mammografiatutkimukseen ei tarvitse erikseen valmistautua. Aiemmat mammografia-, rintojen ultraääni- tai rintamagneettikuvat kannattaa ottaa tutkimukseen mukaan, jos sellaisia on. Tutkimus kestää 30–60 minuuttia.

Tutkimukseen ilmoittaudutaan kutsussa mainittuna ajankohtana röntgenyksikön ilmoittautumisessa. Hoitaja kutsuu odotustilasta tutkimushuoneeseen.

Mitä mammografiassa tapahtuu

Röntgenhoitaja kuvaa rinnat kahdessa suunnassa. Rinta puristetaan mammografialaitteen kuvauslevyjen väliin muutaman sekunnin ajaksi. Puristuksen tarkoitus on vähentää rinnan saamaa sädeannosta sekä tehdä kuvasta mahdollisimman tarkka. Tarvittaessa voidaan ottaa myös suurennos- ja kohdekuvia.

Meillä mammografiatutkimukseen kuuluu aina myös röntgenlääkärin tekemä täydentävä rintojen ja ympäröivien alueiden ultraäänitutkimus. Ultraäänitutkimus on nopea, turvallinen ja herkkä tutkimusmenetelmä etenkin pehmytkudosrakenteiden tutkimiseen.

Ultraäänitutkimus tehdään iholla liikuteltavan anturin avulla. Tutkimus on kivuton ja vaaraton eikä siinä käytetä säteilyä.

Molempien tutkimusmenetelmien ansiosta rintojen rauhaskudoksesta saadaan kokonaisvaltainen kuva. Mammografia tai ultraäänitutkimus ei vaadi jälkihoitoa.

Muut rintojen tutkimukset

Rintamagneettitutkimusten tarpeellisuus harkitaan aina erikseen.

Tutkimuksen yhteydessä voidaan tarvittaessa ottaa neulanäytteitä mammografia-, ultraääni- tai magneettiohjauksessa. Pistoskohtaan saattaa tulla vaaraton mustelma. Näytteenottoon liittyvä jälkihoito-ohje annetaan kirjallisena. Näytevastauksen tuloksen kertoo tutkimukseen lähettänyt lääkäri.

Kirurgin pyynnöstä teemme myös leikkausta edeltäviä lankamerkkauksia sellaisiin rintamuutoksiin, joita ei pysty palpoimaan eli tunnustelemaan käsin.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen röntgenlääkäri kertoo mammografia- ja ultraäänitutkimuksen tuloksen. Lausunto tutkimuksesta toimitetaan myös lähettävälle lääkärille.