Gynekologinen onkologia

Gynekologiset syöpätaudit

Taysissa tutkimme ja hoidamme potilaita, joilla on gynekologinen syöpä eli kohdun, munasarjojen, kohdunkaulan tai ulkosynnyttimien syöpä. Vastaamme gynekologisten syöpien leikkaus- ja solunsalpaajahoidosta sekä osallistumme sädehoidon toteuttamiseen. Vaativat syöpäleikkaukset on keskitetty yliopistosairaalaan, ja gynekologisten syöpien hoito ja seuranta tapahtuu erikoissairaanhoidossa.

Gynekologisen syövänhoidon tiimiin kuuluu kuusi gynekologisten syöpätautien hoitoon erikoistunutta lääkäriä, erikoistumiskoulutuksessa oleva lääkäri sekä poliklinikan, solunsalpaajapoliklinikan ja vuodeosaston sairaanhoitajia.

Tutkimukset ja hoito Taysissa

Kun potilas on saanut lähetteen Taysiin todetun tai epäillyn syövän vuoksi, hänet kutsutaan gynekologisten syöpien hoidon erikoislääkärin vastaanotolle.

Poliklinikkakäynnin yhteydessä teemme gynekologisen tutkimuksen, gynekologisen ultraäänitutkimuksen ja tarvittaessa emättimen ja ulkosynnyttimien tähystyksen eli kolposkopian, lisäksi teetämme kuvantamistutkimuksia ja verikokeita. Vastaanoton yhteydessä saatetaan ottaa myös koepaloja.

Valtaosa potilaista tarvitsee leikkauksen. Leikkauksen jälkeen hoito jatkuu usein solunsalpaajahoidoin ja mahdollisesti sädehoidolla. Solunsalpaajahoidot annamme polikliinisesti naistentautien poliklinikalla, sädehoidon toteuttaa sädehoitopoliklinikka. Pirkanmaan ulkopuolelta tulevien potilaiden solunsalpaajahoidot toteutetaan alueen omassa keskussairaalassa.

Potilaan jatkoseuranta tapahtuu Taysissa naistentautien poliklinikalla tai oman sairaanhoitopiirin keskussairaalassa. Gynekologisten syöpien seuranta-aika erikoissairaanhoidossa on kolme vuotta. Seurantakäyntien tiheys vaihtelee kolmen kuukauden ja yhden vuoden välillä potilaan sairaudesta riippuen.

Seurantaan kuuluu lääkärin vastaanotto ja gynekologinen tutkimus sekä ultraäänitutkimus. Muiden mahdollisten tutkimusten tarve arvioidaan lääkärin vastaanotolla. 

Taysin erityisosaaminen

Tays on robottiavusteisen tähystyskirurgian edelläkävijä, ja mahdollisuuksien mukaan syövät hoidetaan tähystysleikkauksella.

Levinneen munasarjasyövän hoidossa teemme aktiivista tieteellistä tutkimusta. Kansallisiin ja kansainvälisiin kliinisiin lääketutkimuksiin osallistuminen on yksi toimintamme periaatteista, ja yksikössämme on jatkuvasti meneillään useita kliinisiä syöpälääketutkimuksia.

Vastuuhenkilöt

Ylilääkäri Annika Auranen