Vauvan perushoitoTämä sivu on kirjoitettu selkokielellä

Uni

Vastasyntynyt nukkuu normaalisti 16–20 tuntia vuorokaudessa, useassa jaksossa. Kahden kuukauden iässä puolet vauvoista nukkuu 5–6 tuntia yössä ja neljän kuukauden ikään mennessä näin tekee suurin osa.

Kun vauva syntyy, hänellä ei ole vuorokausirytmiä: Vauva ei siis tiedä, mikä on päivä ja että yöllä kuuluisi nukkua. Vanhempien voi olla vaikea hyväksyä sitä. Vauvaa ei kuitenkaan kannata pakottaa tiettyyn unirytmiin liian pienenä. Vauva oppii vähitellen, kun vanhemmat jaksavat olla kärsivällisiä ja opettaa vuorokausirytmiä.

Mitä siis voin tehdä?

Autat vauvaa löytämään sopivan unirytmin, kun huolehdit hänen perushoivastaan mahdollisimman hyvin. Vauva tarvitsee apua, jotta hän ymmärtää yön ja päivän eron. Kun vauva oppii eron, hän osaa todennäköisesti noudattaa oikeaa vuorokausirytmiä myöhemmin, eikä kärsi univaikeuksista.

Nukuta vauvaa hämärässä. Kun syötät tai vaihdat vaippaa yöllä, tee se mahdollisimman eleettömästi. Näin vauva ei piristy liikaa ja alkaa ymmärtää, että yö on nukkumista varten. Kosteaa vaippaa ei tarvitse välttämättä vaihtaa yöllä.

Syötä vauvaa pidempään juuri ennen nukkumaanmenoa. Silloin vauvan nälkä pysyy poissa pidempään.