Julkaistu 6.8.2021

Tays suosittelee: Suojaa itseäsi ja vauvaa raskauden aikana – ota koronarokote

Laajoissa kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että raskaana olevat naiset ovat suuremmassa riskissä koronaviruksen aiheuttaman taudin vaikeaan muotoon, teho-osastolle ja hengityskoneeseen joutumiseen. Äitikuoleman riski on myös koholla vaikeissa tautimuodoissa. Rokote suojaa raskaana olevaa koronataudilta ja taudin aiheuttamalta ennenaikaiselta synnytykseltä.

Koronaviruksen deltavariattiin on todettu liittyvän lähes kaksinkertainen vaikeampien tautimuotojen esiintyminen rokottamattomilla raskaana olevilla tuoreessa isobritannialaistutkimuksessa.  Vertailuryhmänä oli viruksen alkuperäisen muodon aiheuttamat sairastumiset.

Sikiön kannalta äidin koronavirusinfektio tuo useita riskejä. Ennenaikaisen synnytyksen ja vastasyntyneiden teholle joutumisen riski on koholla. Äidin vaikea tautimuoto uhkaa myös sikiön hapensaantia ja terveyttä.

Raskaana olevia rokottamattomia osastohoitoon myös Taysissa

Deltavariantin yleistyttyä ja neljännen tautiaallon myötä myös Taysin alueella on rokottamattomia raskaana olevia päätynyt osastohoitoon ja taudin aiheuttamaan ennenaikaiseen synnytykseen. 

Koronarokote suojaa raskaana olevaa koronataudilta ja taudin aiheuttamalta ennenaikaiselta synnytykseltä. Lisäksi raskausajan rokote suojaa sekä äitiä että lasta teho-osastohoidon tarpeelta.

Rokotteen ottaminen on sallittua ja suositeltavaa kaikissa raskauden vaiheissa ja raskautta suunniteltaessa. Jos rokotussarjasta ei ehtisi toteutua kuin ensimmäinen rokote ennen synnytystä, sekin antaa jo osittaista suojaa loppuraskauteen, ja toisen rokotteen voi ottaa imetysaikana.

Toisaalta ennen hedelmöitystä otetun ensimmäisen rokotuksen jälkeen voi toisen rokotteen ottaa raskauden alkamisen jälkeen normaalilla rokotusvälillä.

Lisätietoa aiheesta THL:n sivuilla:

Raskaana olevien ja imettävien koronarokotukset - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

Tutkimuksia ja suosituksia:

Clinical manifestations, risk factors, and maternal and perinatal outcomes of coronavirus disease 2019 in pregnancy: living systematic review and meta-analysis (bmj.com)

Pregnancy and neonatal outcomes of COVID‐19: coreporting of common outcomes from PAN‐COVID and AAP‐SONPM registries - Mullins - 2021 - Ultrasound in Obstetrics & Gynecology - Wiley Online Library

Impact of SARS-CoV-2 variant on the severity of maternal infection and perinatal outcomes: Data from the UK Obstetric Surveillance System national cohort | medRxiv

Suositus raskaana olevien koronarokotuksista Iso-Britanniassa: https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/coronavirus-covid-19-pregnancy-and-womens-health/covid-19-vaccines-and-pregnancy/

Suositus raskaana olevien koronarokotuksista Yhdysvalloissa: https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-advisory/articles/2020/12/covid-19-vaccination-considerations-for-obstetric-gynecologic-care

Muokattu 9.8.: Lisätty tutkimus- ja suosituslinkkejä.

​​